Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Europejski rynek żywności funkcjonalnej wzrósł

14 lipca 2021
Europejski rynek żywności funkcjonalnej wzrósł

Sprzedaż żywności funkcjonalnej w Europie osiągnęła w 2020 r. poziom 27 mld USD. To wynik badań zrealizowanych przez irlandzką Grupę Kerry działającą w obszarze żywności i produktów funkcjonalnych. 80% konsumentów przyznało w badaniu, że spożywało żywność probiotyczną w ciągu ostatnich 6 miesięcy. Prawie połowa badanych konsumentów kojarzy kultury probiotyczne z poprawą zdrowia przewodu pokarmowego, a 40% uważa, że probiotyki poprawiają ich odporność.

Zdaniem analityków z Kerry Group dowodzi to rosnącej świadomości korzyści ze spożywania produktów zawierających kultury probiotyczne. Szczególnie dobrze odbierane są te produkty, które zawierając probiotyki mogą wpisywać się w nowy styl życia. Chodzi o przekąski, które wskazało 60% ankietowanych. To w nich ankietowani widzieliby dodatkowe korzyści prozdrowotne.

Innymi kategoriami, które mogłyby zostać wzbogacone, konsumenci wskazują batony, smarowidła, desery oraz słodycze. Rozwiązaniem, które ułatwiłoby identyfikację produktów zawierających probiotyki miałyby być czytelne i łatwe do zrozumienia komunikaty umieszczone na opakowaniach, a potwierdzone badaniami.

 

Forum Mleczarskie


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Węgry sprawują prezydencję w Radzie do grudnia 2024 r. włącznie a tekst ten będz...

Rada Europy przyjmuje ulepszone przepisy o ochronie przed agrofagami roślin Rada...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę