OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Europejski rynek żywności funkcjonalnej wzrósł

14 lipca 2021
Europejski rynek żywności funkcjonalnej wzrósł

Sprzedaż żywności funkcjonalnej w Europie osiągnęła w 2020 r. poziom 27 mld USD. To wynik badań zrealizowanych przez irlandzką Grupę Kerry działającą w obszarze żywności i produktów funkcjonalnych. 80% konsumentów przyznało w badaniu, że spożywało żywność probiotyczną w ciągu ostatnich 6 miesięcy. Prawie połowa badanych konsumentów kojarzy kultury probiotyczne z poprawą zdrowia przewodu pokarmowego, a 40% uważa, że probiotyki poprawiają ich odporność.

Zdaniem analityków z Kerry Group dowodzi to rosnącej świadomości korzyści ze spożywania produktów zawierających kultury probiotyczne. Szczególnie dobrze odbierane są te produkty, które zawierając probiotyki mogą wpisywać się w nowy styl życia. Chodzi o przekąski, które wskazało 60% ankietowanych. To w nich ankietowani widzieliby dodatkowe korzyści prozdrowotne.

Innymi kategoriami, które mogłyby zostać wzbogacone, konsumenci wskazują batony, smarowidła, desery oraz słodycze. Rozwiązaniem, które ułatwiłoby identyfikację produktów zawierających probiotyki miałyby być czytelne i łatwe do zrozumienia komunikaty umieszczone na opakowaniach, a potwierdzone badaniami.

 

Forum Mleczarskie


POWIĄZANE

Pogoda nie rozpieszcza producentów kukurydzy. Siewy na północy i w centrum kraju...

Gwałtowny wzrost niepewności w zakresie handlu i polityki gospodarczej, słabszy ...

Rolnictwo precyzyjne wprowadza nowe technologie, które rewolucjonizują podejście...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę