"Uproszczenie procedury przekraczania granicy Ukrainy z łatwo psującymi się produktami spożywczymi, a także uwzględnienie przez organy celne technologicznych cech ich produkcji, przechowywania i transportu, zwiększy wielkość ukraińskiego eksportu. W kontekście zniesienia ceł i kontyngentów na ukraińskie produkty w UE krok ten pozwoli ukraińskim eksporterom na aktywniejszy eksport produktów spożywczych w stanie wojennym, a także przyspieszy dostosowanie ukraińskich producentów do warunków rynku europejskiego i światowego jako całości.
Najlepszym marketingiem jest dostępność towarów na półce, co oznacza, że w szczególności europejski konsument szybko przyzwyczai się do ukraińskich produktów i doceni ich przewagi konkurencyjne – powiedział Dmytro Kroshka, prezes Stowarzyszenia Eksportu Agrarnego Ukrainy.
Jeszcze w czerwcu 2023 roku w Ministerstwie Polityki Rolnej Ukrainy odbyło spotkanie ze stowarzyszeniami zrzesząjcymi producentów rolnych na liście łatwo psujących się produktów.
Zgodnie z wynikami spotkania zdecydowano, że lista produktów łatwo psujących się, z którymi pojazdy mogą mieć pierwszeństwo przy przekraczaniu granicy, powinna obejmować produkty, których termin przydatności do spożycia nie przekracza 15 dni.
Ponadto postanowiono utworzyć listę produktów rolnych, które wymagają specjalnych warunków przechowywania / transportu. Proponuje się, aby produkty wymagające specjalnych warunków przechowywania/transportu mogły zostać zarejestrowane w kolejce elektronicznej bez wystawiania zgłoszenia celnego oraz aby informacje o zgłoszeniu celnym mogły zostać przesłane do systemu na dzień przed przewidywanym czasem przekroczenia granicy.
Według zaktualizowanych oficjalnych statystyk, w 2022 roku zbiory owoców, jagód i orzechów na Ukrainie wyniosły 1995 tysięcy ton. ton, czyli o 11% mniej niż w 2021 r. Pomimo rosyjskiej agresji wojskowej, ciągłych działań wojennych, ataków rakietowych na infrastrukturę energetyczną i transportową, przeformatowania zwykłych tras logistycznych i szeregu innych problemów, wielkość produkcji brutto pozwoliła nam zaspokoić potrzeby naszego kraju w owocach. W ubiegłym roku zbiory zmniejszyły się we wszystkich głównych grupach produktów owocowych i jagodowych, ale większość z nich to zwyczajowo uprawy ziarnkowe (1281 tys. ton), w tym 1129 tys. ton. ton jabłek i 146 tysięcy ton. t gruszki. Zbiory brutto owoców pestkowych wyniosły 483 tys. ton. ton, z czego 180 tys. ton spadły na wiśnie, 169 tysięcy ton. T – śliwki, 58 tys. ton. T – wiśnie, 50 tys. ton. T – morele. Produkcja upraw jagodowych wyniosła 123 tys. ton. ton (w tym truskawki i truskawki – 54 tys. ton, maliny i jeżyny – 34 tys. ton, porzeczki – 25 tys. ton), a orzechy – 108 tys. ton. t.
Jeśli mówimy o przedsiębiorstwach przemysłowych, zbiory jabłek w nich, naszym zdaniem, przekroczyły 500 tysięcy ton. t (według państwowych źródeł statystycznych – tylko 312 tys. ton), ale dokładniejsza liczba jest trudna do ustalenia.
W ubiegłym roku ukraińskie przedsiębiorstwa przemysłowe o 52% zmniejszyła powierzchnię nowych plantacji, kładąc 1175 hektarów młodych ogrodów, a mianowicie 422 hektary orzechy, 301 hektarów ziarnka, 227 hektarów owoców pestkowych i 225 hektarów jagód.
Zmniejszenie zbiorów brutto różnych owoców i przedłużająca się blokada ukraińskich portów morskich stała się głównymi konsekwencjami wojny, co w 2022 r. spowodowało spadek przychodów z eksportu owoców i jagód o 15% do 313 mln USD Wśród głównych eksportowanych produktów rośnie dynamika Ilościowe i kosztowe wielkości zostały zarejestrowane dla jabłek, ale wyjaśniono to sprzedaż za granicę w okresie styczeń-luty ubiegłego roku, kiedy nastąpił szczyt sprzedaży Harvest 2021 z pełnym wykorzystaniem szlaków logistycznych, w tym morskich.
Tegoroczne trendy w dużej mierze odzwierciedlać procesy, które miały miejsce w 2022 r. Wzrost Koszt produkcji doprowadził do wzrostu cen – w okresie styczeń-maj 2023 r. Indeks cen owoców na Ukrainie wyniósł 144,2% w porównaniu do analogicznego okresu W ubiegłym roku był to jeden z najwyższych wskaźników spośród wszystkich produktów spożywczych. Przez pięć miesięcy tego roku nasz kraj eksportował owoce, jagody i orzechy wyniosła 82 mln dolarów, czyli o 38% mniej niż rok temu.
Ostateczne zbiory w 2023 r. będą zależeć od: Głównie z produkcji jabłek, chociaż zimna wiosna już spowodowała spadek oczekiwane ilości owoców pestkowych (wiśnie, brzoskwinie, morele) i upraw jagodowych (truskawka). Chociaż przebieg warunków pogodowych w lecie może wpływać na poprzednie prognozy, ale ogólnie, podaż owoców na Ukrainie (1,5-1,8 mln ton) powinna być wystarczające, aby zaspokoić potrzeby rynku krajowego zarówno pod względem wielkości, i asortyment produktów. Przedsiębiorcy przystosowali się do pracy w warunki wojny, dlatego są również w stanie zapewnić niezbędne dostawy na zewnątrz Rynków.
Wzrost kosztów logistycznych, w szczególności transportu kontenerowego, jest jednym z głównych powodów, które wpłyną na możliwość wejścia na rynki zagraniczne ukraińskich owoców. Tańsza logistyka, w szczególności wznowienie ubezpieczenia kontenerów morskich na terytorium Ukrainy, pozwoli wznowić eksport ukraińskich owoców na odległe rynki konsumpcyjne regionu Pacyfiku i Afryki. Pozwoli to producentom utrzymać minimalną opłacalność ich produkcji w czasie wojny — powiedział przewodniczący Ukraińskiego Stowarzyszenia Eksportu Agrarnego Dmytro Kroshka.
oprac e-mk. ppr.pl na pods źródło: Stowarzyszenia Eksportu Agrarnego Ukrainy.