Jak NGT mogą wesprzeć polskie rolnictwo w kierunku zrównoważonego rozwoju i konkurencyjności
Kluczowe wnioski z dyskusji wskazują na znaczący brak wiedzy dotyczący kwestii nadchodzących zmian w rolnictwie wśród podmiotów tego sektora oraz pilną potrzebę innowacyjnych i konkurencyjnych rozwiązań, aby sprostać wyzwaniom stojącym przed rolnikami i producentami w Polsce.
Katowice – 7-9 maja 2024 r.: Dyskusje Europejskiego Kongresu Gospodarczego pokazały najważniejsze wyzwania dla sektora rolniczego i dostarczyły cennych spostrzeżeń na temat potencjalnych ścieżek jego rozwoju. Wydarzenie jest ważnym forum dyskusji na temat kształtowania przyszłości polskiej i europejskiej gospodarki.
Marcin Gryn, aktywny, młody rolnik i wiceprezes Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych, z uwagą śledził dyskusję i dzieli się swoimi spostrzeżeniami na temat zmieniających się potrzeb sektora rolnego.
Najważniejsze wnioski z dyskusji to - jego zdaniem - znaczące braki w wiedzy w zakresie zrównoważonych praktyk rolniczych zarówno wśród rolników, jak i dużych firm. Gryn podkreśla w tym kontekście potencjał Nowych Technik Genomicznych (NGT) we wspieraniu zrównoważonego rolnictwa. - NGT odgrywają kluczową rolę w tym obrzarze, zapewniając rolnikom dostępną wiedzę na temat uprawy roślin przyjaznych dla środowiska, która jest zgodna z dzisiejszymi standardami zrównoważonego rozwoju – mówi młody rolnik. Podkreśla też, w jaki sposób NGT mogą pomóc w ograniczeniu śladu węglowego bez uszczerbku dla plonów i jakości, umożliwiając rozwój odmian roślin uprawnych, które są bardziej odporne na choroby i szkodniki. NGT potrzebują także mniejszych nakładów rolniczych, takich jak: woda, nawozy i pestycydy, zwiększając efektywność wykorzystania zasobów.
- NGT dają szansę na optymalizację stosowania pestycydów, dzięki czemu nasze praktyki rolnicze mogą być bardziej zrównoważone i opłacalne. Technologia ta może nie tylko wspierać cele ekologiczne, ale także zwiększyć naszą konkurencyjność w wymagającym otoczeniu rynkowym – podkreśla Marcin Gryn.
Badania zaprezentowane podczas dyskusji pokazały preferencje konsumentów dotyczące zróżnicowanej i roślinnej diety, które tworzą nowe możliwości rynkowe. Marcin Gryn zauważa, że wykorzystując NGT do upraw, które lepiej odpowiadają zmieniającym się potrzebom konsumentów, polskie rolnictwo może skorzystać na tych trendach. - Producenci korzystający z tych zaawansowanych technik pozostaną konkurencyjni i odniosą sukces. Ta zmiana nie tylko umożliwia rolnikom dywersyfikację produkcji, ale także przynosi korzyści społeczeństwu, zapewniając zdrowszą żywność i zwiększając zrównoważony rozwój rolnictwa – wskazuje.
Gryn podkreśla także potrzebę większej integracji środowiska rolniczego i wzmocnienia dialogu w sektorze rolnym. - Musimy wzmacniać integrację i dialog, szczególnie wśród młodych rolników, aby rozwijać polskie rolnictwo dzięki innowacyjnym i zrównoważonym praktykom – zauważa.
Rozwijając potencjał NGT, Polska może stawić czoła zarówno obecnym, jak i długoterminowym wyzwaniom związanym z rolnictwem, zapewniając zrównoważony rozwój sektora zgodnie ze światowymi trendami rynku i preferencjami konsumentów.
O Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach
Europejski Kongres Gospodarczy to coroczne wydarzenie, które gromadzi liderów z różnych obszarów gospodarki poruszających w dyskusjach kluczowe kwestie mające wpływ na rynki europejskie i światowe. Debaty koncentrują się na zrównoważonym rozwoju, innowacjach i tematyce politycznej. Podczas tegorocznej edycji dwa panele skupiały się szczególnie na tematyce żywności i rolnictwie:
Panel „Zrównoważona Polska Żywność”: Panel ten skupiał się na dostosowaniu działań sektora spożywczego do wymogów Nowego Zielonego Ładu, szczególnie w zakresie redukcji śladu węglowego. Paneliści, w tym m.in. Małgorzata Bojańczyk (Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa i Żywności Zrównoważonej), Andrzej Gantner (Polska Federacja Związku Pracodawców Producentów Żywności) i Bartosz Urbaniak (Bank BNP Paribas) omawiali kwestię konieczności wdrożenia przepisów Nowego Ładu w Polsce, poziom wiedzy zainteresowanych podmiotów na temat zmian e oraz wyzwania związane z definiowaniem i regulowaniem zrównoważonej żywności.
„Wspólna Polityka Rolna a polskie rolnictwo”: Dyskusje dotyczyły efektywności realizacji postulatów rolników i dialogu rolników z rządem. Dzięki spostrzeżeniom m.in. Pawła Chmielińskiego z Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN, Pawła Chmielińskiego i Grzegorza Majewskiego (Ruch Młodych Rolników) i Jerzego Plewy (Team Europe, b. szef Dyrekcji Generalnej UE ds. Rolnictwa i Rozwoju Rozwoju Obszarów Wiejskich) panel przybliżył postulaty zgłaszane przez rolników i kwestię ich realizacji w polityce krajowej oraz rolę organizacji rolniczych.
oprac, e-mk, ppr.pl