(grudzień 2022 r.) Nie jedz, nie sprzedawaj ani nie podawaj wycofanej marki Sun Sprouts Lucerna Sprouts. Dochodzenie FDA trwa.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wraz z Centrami Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) oraz partnerami stanowymi i lokalnymi bada wielostanową epidemię zakażeń Salmonellą Typhimurium. Śledztwo FDA jest w toku, ale zidentyfikowano kiełki lucerny marki Sun Sprouts uprawiane przez CW Sprouts Inc., prowadzącą działalność jako (DBA) SunSprout Enterprises z Fremont, NE, jako prawdopodobne źródło chorób podczas tej epidemii.
Na podstawie informacji epidemiologicznych dostarczonych przez CDC wraz z wywiadami przeprowadzonymi przez stanowych i lokalnych urzędników ds. zdrowia publicznego, osoby zidentyfikowane w tej epidemii zgłosiły spożywanie kiełków lucerny przed wystąpieniem choroby, w lokalnych restauracjach lub w domach po zakupie w lokalnym sklepie spożywczym sklepy.
Wstępne dowody wskazują, że restauracje i sklepy spożywcze zidentyfikowane podczas tej epidemii otrzymały kiełki lucerny od SunSprout Enterprises. Ponadto dwie osoby zidentyfikowane podczas tej epidemii potwierdziły, że kupiły kiełki lucerny marki Sun Sprouts w lokalnym sklepie spożywczym. Sekwencjonowanie całego genomu(WGS) przeprowadzone na próbkach klinicznych pobranych od chorych osób zidentyfikowało 15 izolatów pasujących do szczepu epidemii: OK (1), NE (8) i SD (6). WGS dla dodatkowych izolatów klinicznych wciąż oczekuje na sekwencjonowanie.
W dniu 29 grudnia 2022 r. firma SunSprout Enterprises zainicjowała dobrowolne wycofanie dwóch partii (nr 4211 i 5211) surowych kiełków lucerny ze względu na potencjalne zanieczyszczenie Salmonellą .
Tego samego dnia SunSprout Enterprises rozszerzyło swoje dobrowolne wycofanie o dwie dodatkowe partie (nr 3212 i 4212) surowych kiełków lucerny. Surowe kiełki lucerny ze wszystkich wycofanych partii (nr 4211, 5211, 3212 i 4212) są pakowane w 4-uncjowe muszle i 2,5-funtowe opakowania z datą przydatności do sprzedaży między 12.10.2022 a 1.07.2023.
Trwa dochodzenie w celu ustalenia źródła zanieczyszczenia i tego, czy dodatkowe produkty są powiązane z chorobami. FDA zaktualizuje ten poradnik, jeśli dostępne będą dodatkowe informacje dotyczące bezpieczeństwa konsumentów.
Rekomendacje
Porady dla konsumentów, restauracji i sprzedawców detalicznych : Konsumenci, restauracje i sprzedawcy detaliczni nie powinni jeść, sprzedawać ani podawać wycofanych kiełków lucerny marki Sun Sprouts.
Konsumenci, restauracje i sprzedawcy detaliczni powinni sprawdzić swoje lodówki pod kątem wycofanych kiełków lucerny marki Sun Sprouts z terminem przydatności do spożycia w okresie od 12.10.2022 do 1.07.2023. Jeśli kupiłeś lub wykorzystałeś wycofane kiełki lucerny, powinieneś zachować szczególną ostrożność podczas czyszczenia i odkażania wszelkich powierzchni, które mogły mieć kontakt z tymi produktami, aby zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego.
Jeśli ty lub ktoś z twojego gospodarstwa domowego zjadł kiełki lucerny Sun Sprouts i masz objawy salmonellozy, skontaktuj się ze swoim lekarzem.
Dostawcy i dystrybutorzy : Dostawcy, dystrybutorzy i inne osoby w łańcuchu dostaw nie powinni używać, wysyłać ani sprzedawać wycofanych kiełków lucerny uprawianych przez SunSprout Enterprises. Jeśli doszło do potencjalnego zanieczyszczenia krzyżowego lub zmieszania wycofanych kiełków lucerny z produktami z innych źródeł, dostawcy i dystrybutorzy nie powinni używać żadnych zmieszanych i potencjalnie zanieczyszczonych krzyżowo produktów oraz powinni zachować szczególną czujność podczas czyszczenia wszelkich powierzchni i obszarów magazynowania, które mogły do kontaktu z wycofanymi kiełkami lucerny.
oprac. redakcja ppr.pl