Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Eksporterzy żywności zdobywają egzotyczne rynki

12 grudnia 2016
Eksporterzy żywności zdobywają egzotyczne rynki
PAP / Bogdan Borowiak

Polscy eksporterzy żywności coraz śmielej sprzedają swoje produkty na egzotycznych do tej pory rynkach - wynika z analizy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

I tak największy wzrost wartości eksportu w ciągu trzech kwartałów tego roku w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego odnotowano w handlu z Nigerią. Sprzedaż do tego państwa wzrosła 3-krotnie, osiągając poziom 33,7 mln euro. A to głównie z powodu znaczącego eksportu pszenicy.

Sprzedaż dużej partii pszenicy przyczyniła się również do wzrostu wartości polskiego eksportu m.in. do RPA i Arabii Saudyjskiej.

W efekcie, łączna wartość sprzedanych towarów rolno-spożywczych do RPA wzrosła o 62 proc. i wyniosła 51 mln euro, natomiast do Arabii Saudyjskiej wzrosła o 40 proc. i wyniosła ponad 258 mln euro.

Z kolei wzrost sprzedaży cukru do Gruzji spowodował, że wartość eksportu do tego kraju wzrosła prawie 2-krotnie.

Natomiast większy eksport puchu do Tajwanu przyniósł również ponad dwukrotny wzrost eksportu do tego kraju.

W przypadku Australii, za sprawą większego eksportu papierosów odnotowano wzrost sprzedaży z 27 mln euro do 48 mln euro, czyli o 75 proc.

Zwraca uwagę również wzrost wartości eksportu do Hongkongu o 48 proc. do 128 mln euro, co wynikało z większej sprzedaży mięsa wieprzowego i podrobów jadalnych.

(PAP)


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę