Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Mykoła Solskij i Minister Rolnictwa Republiki Bułgarii Kyryło Vatiew uzgodnili procedurę eksportu niektórych rodzajów produktów rolnych. Ministrowie zgodzili się na to podczas innego spotkania online.
W szczególności Mykoła Solskij i Kyryło Vatev zgodzili się na procedurę stosowania procedury weryfikacji eksportu 4 upraw do Bułgarii. Są to rzepak, kukurydza, pszenica i słonecznik.
System ten przewiduje wydawanie pozwoleń po dwustronnych konsultacjach z krajem, do którego będzie dokonywany eksport.
Ministrowie zgodzili się także na uważne monitorowanie przepływu produktów rolnych.
„Teraz ważne jest dla nas, aby wykorzystać wszystkie możliwości eksportu produktów rolnych, teraz mamy kolejną. Rząd Bułgarii zniósł ograniczenia i wsparł nasz plan działania dotyczący weryfikacji i zatwierdzania eksportu niektórych rodzajów towarów rolnych. Wreszcie wszystkie kwestie techniczne między naszymi krajami zostały uzgodnione i rząd Ukrainy może rozpocząć przyjmowanie wniosków od eksporterów” – podkreślił Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Mykoła Solskij.
Ponadto Ministerstwo Polityki Rolnej na bieżąco informuje o wymaganiach higienicznych i parametrach bezpieczeństwa żywności. Resort rolnictwa Ukrainy prowadzi kampanię infograficzną, któora ma odpowiadać na pytania jak m.innymi: zapobiec przypadkom zatruć pokarmowych, przestrzegać wymagań higienicznych i parametrów bezpieczeństwa żywności, w tym podczas jej produkcji i sprzedaży, Ministerstwo Rolnictwa przy wsparciu projektu EU4SaferFood opracowało specjalne materiały rekomendacyjne.
Informacje są istotne dla pracowników gospodarstw domowych i małych gospodarstw, które przygotowują produkty spożywcze nie na własne potrzeby. Zalecenia dotyczą w szczególności zasad higieny osobistej pracowników (czynniki niebezpieczne, mycie rąk, zasady używania jednorazowych rękawiczek roboczych, odzieży roboczej) oraz zaleceń dotyczących postępowania z łatwo psującymi się produktami spożywczymi.
oprac, e-mk, ppr.pl