W okresie od początku stycznia do końca września 2016 roku Unia Europejska wyeksportowała do państw trzecich o około 11% mniej owoców i warzyw wobec analogicznego okresu roku 2015.
W sumie we wspomnianym okresie pierwszych trzech kwartałów wysłano 4,3 mln ton, z czego około 2,5 mln ton to eksport owoców (spadek o 11%), a 1,8 mln ton to eksport warzyw (również 11% spadek eksportu). Wartość wysłanych produktów ogrodnictwa w omawianym okresie wzrosła za to o 1% do wartości 3,401 mld euro, przy czym 2,007 mld euro to wartość wysłanych owoców, zaś 1,393 mld euro warzyw.
Najwięcej w okresie pierwszych dziewięciu miesięcy do państw trzecich wysłano jabłek–w sumie 1,1 mln ton o wartości 570,5 mln euro. Na drugim miejscu znalazły się pomarańcze z wolumenem 250,8 tys. ton za sumę 156,7 mln euro, a na trzecim gruszki z wysyłką na poziomie niecałych 190,0 tys. ton.
W przypadku eksportu warzyw do państw trzecich najwięcej wysłano cebuli z wynikiem 572,6 tys. ton za sumę 194,0 mln euro oraz ziemniaków–541,2 tys. ton za kwotę 216,0 mln euro.
FAMMU/FAPA na podst.: freshplaza