Eksport serów do USA wzrósł o 17% (23% pochodziło z Włoch), do Japonii o 48% (30% pochodziło z Holandii), o 100% wzrósł eksport masła do Egiptu i USA. Pomimo spadku względem 2014 roku, dominującą pozycję w eksporcie unijnego SMP miała Algieria, a na drugim miejscu uplasował się Egipt, dalej Chiny.
Nowa Zelandia zwiększyła swój eksport w 2015 roku o 18% w serach i o 7% w SMP przy jednoczesnym spadku eksportu masła i WMP (odpowiednio o 2% i 3%). Pozycja Chin w 2015 roku po załamaniu w ciągu roku zaczęła rosnąć, ale w liczbach widoczne są i tak ogromne spadki: -48% dla WMP, -21% dla SMP i -11% dla masła.
USA, Iran, Meksyk i Egipt wykazały w 2015 roku znaczący wzrost importu masła (odpowiednio +80%, +29%, +19%, +19%). Japonia, Południowa Korea i Meksyk prowadziły w imporcie serów ze wzrostem wobec 2014 roku. Rosja mimo spadku importu serów o 36% wciąż odgrywała znaczącą rolę na rynku.
Forum Mleczarskie