Według danych statystycznych International Trade Center światowy eksport wyrobów piekarskich i cukierniczych (pierniki, ciasta, ciastka, krakersy, gofry itp.) w ostatnich latach charakteryzował się stałym wzrostem, gdyż jego wartość wzrosła z 37 tys. bilion dolarów. w 2018 roku do ponad 47 miliardów dolarów. w 2022 r.
Pomimo braku ostatecznych wyników za 2022 rok, pierwsza dziesiątka krajów eksportujących te produkty miała następujące wolumeny sprzedaży za granicą: Niemcy – 1650 tys. ton, Kanada – 954 tys. ton, Belgia – 905 tys. ton, Francja – 870 tys. ton, Holandia t, Polska – 816 tys. t, Włochy – 797 tys. t, USA – 710 tys. t, Hiszpania – 608 tys. t, Turcja – 560 tys. t. Jeśli chodzi o Ukrainę, to w ubiegłym roku wskaźnik eksportu pieczywa i wyrobów cukierniczych wyniósł 69 tys. ton,
W okresie styczeń-marzec 2023 r. Ukraina sprzedała już na rynki zagraniczne ponad 18 tys. ton mącznych wyrobów cukierniczych o wartości 43 mln USD. Głównymi rynkami zbytu dla ukrainskich eksporterów w tym roku są Rumunia, Polska i Mołdawia, które ostatecznie dostarczają ponad 40% wszystkich przychodów. Taka geografia sprzedaży przyczynia się do większej stabilności ukraińskiego eksportu, ponieważ kraje UE są również jednymi z głównych importerów słodyczy piekarniczych.
oprac. redakcja ppr.pl