W minionym roku Republika Południowej Afryki wyeksportowała łącznie 3,298 mln ton owoców i warzyw razem. Dla porównania rok wcześniej było to 3,093 mln ton a dziesięć lat wcześniej około 2,385 mln ton.
Największe ilości południowoafrykańskich owoców i warzyw kierowane są na rynek unijny–w roku 2015 było to 1,397 mln ton. Ze wspomnianej ilości 3,298 mln ton znakomitą większość stanowiły owoce z wielkością dostaw na poziomie 3,061 mln ton oraz około 237,0 tys. ton warzywa.
W wysyłce dominowały pomarańcze–1,159 mln ton, jabłka–465,7 tys. ton, winogrona–324,0 tys. ton, a także cytryny–246,2 tys. ton i grapefruity z wynikiem prawie 221,0 tys. ton.
Największym importerem owoców i warzyw z tego kraju okazała się być w minionym roku Holandia z wynikiem ponad 623,0 tys. ton oraz Wielka Brytania –387,5 tys. ton.
FAMMU/FAPA na podst.: Factsheet South Africa import 2015