OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Eksport napędza branżę drobiarską

21 czerwca 2016
Eksport napędza branżę drobiarską
PAP / Wojciech Pacewicz

Rosnący eksport napędza produkcję mięsa drobiowego - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak podaje Instytut zakłady przemysłu drobiarskiego wytworzyły w kwietniu 2016 r. ok. 218 tys. ton tego mięsa.

Jak piszą eksperci jest to poziom miesięczny nienotowany dotychczas, bo o 10 proc., tj. o 20 tys. ton większy niż przed miesiącem i o 27 proc., tj. o 47 tys. ton większy niż przed rokiem.

Jak obliczyli eksperci produkcja przemysłowa mięsa drobiowego w dużych zakładach zwiększyła się w pierwszych czterech miesiącach tego roku o ok. 121 tys. ton, tj. o prawie 18 proc. w porównaniu z analogicznym okresem w poprzednim roku.

"Sprzedaż zagraniczna była nadal głównym czynnikiem sprawczym rozwoju produkcji i całej branży drobiarskiej. Szybkiej dynamice wzrostu eksportu drobiu z Polski sprzyja postępująca dywersyfikacja rynków zbytu, wspierana programami promocyjnymi współfinansowanymi ze środków UE" - komentują świetne wyniki branży.

W marcu 2016 r. sprzedano za granicę o 8,5 proc., tj. o ok. 6 tys. ton mięsa drobiowego więcej niż w roku poprzednim, a eksport stanowił ok. 35 proc. przemysłowej produkcji drobiu wytwarzanej w zakładach dużych.

(PAP)


POWIĄZANE

Stowarzyszenie "Otwarte Klatki" to organizacja która od lat uderza w polskiego r...

Zdrowie roślin jest podstawą życia i bezpieczeństwa żywnościowego, a zatem stano...

Według systemu informacyjnego FGIS "Argus-Fito" od początku 2025 roku od 7 maja ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę