Ponad 130 produktów z oferty 63 firm ocenili specjaliści z branży spożywczej podczas XXI atestacji żywności zorganizowanej w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. O zdobycie godła jakości starali się producenci niemal z całej Polski. Audyt miał miejsce 27 lipca br. w Czeladzi.
27 lipca br. w Czeladzi odbyła się certyfikacja artykułów spożywczych zorganizowana w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Audyty mają miejsce co kwartał i zawsze przebiegają wg tych samych zasad. - Członkowie Loży Ekspertów, którą tworzą specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w branży spożywczej, oceniają indywidualnie każdy produkt, po czym przyznają mu noty za smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny. Za każdą z tych cech można zdobyć od 1 do 10 punktów. Godło „Doceń polskie” jest nadawane tylko tym wyrobom, które uzyskają minimum 7,5 pkt. Artykuły z maksymalnymi notami są honorowane także tytułem TOP PRODUKT - wyjaśnia Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Loży Ekspertów przewodniczy Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Tym razem, o certyfikat starały się 63 firmy, które do oceny dostarczyły łącznie ponad 130 wyrobów żywnościowych. Tradycyjnie, Loża Ekspertów sprawdzała jakość różnorodnych produktów, począwszy od wędlin, przez pieczywo, nabiał, słodycze i napoje, na przetworach skończywszy.
Znaki jakości „Doceń polskie” są przyznawane na dwa lata, po ich upływie producenci mogą zgłosić żywność do ponownej oceny i starać się o dalszą możliwość posługiwania się certyfikatem. Tak jak podczas poprzednich audytów, specjaliści przyjrzeli się także produktom, które zdobyły laury programu „Doceń polskie” przed dwoma laty.
Lipcowa certyfikacja była dwudziestą pierwszą w historii programu „Doceń polskie”. Przedsięwzięcie, którego celem jest propagowanie polskich artykułów spożywczych oraz ich wytwórców jest realizowane od 2011 roku. Od samego początku, honorowy patronat nad atestacjami żywności sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Informacje na temat nagrodzonych produktów spożywczych i ich wytwórców zostaną opublikowane na blogu programu „Doceń polskie”, dostępnym pod adresem www.blog.docenpolskie.pl. Informacje o programie można znaleźć również na stronie internetowej www.DocenPolskie.pl.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) - innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Anna Koza / Adventure Media