Do Komisji Europejskiej wpłynęły petycje od organizacji zrzeszających producentów drobiu i jaj stosujących ekologiczne metody chowu.
Chodzi o przedłużenie możliwości wykorzystywania w paszach surowców białkowych, które – zgodnie z przepisami UE – nie pochodzą z ekologicznych upraw. W tej chwili w paszach można stosować do pięciu procent takich składników.
Jeśli Komisja Europejska nie przychyli się do prośby producentów od początku przyszłego roku pasze będą musiały być w stu procentach ekologiczne. Składające prośbę do Komisji organizacje producentów ekologicznych twierdzą, że bez przedłużenia zgody na nieekologiczne pasze pogorszy się zdrowotność i dobrostan stad.
Eksperci branżowi jako podstawowy powód zabiegów producentów ekologicznego mięsa i jaj widzą jednak względy kosztowe i próbę obrony sektora przed koniecznością istotnego podwyższenia cen.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz