Wrzesień to czas winobrania – moment kiedy owoce są najdojrzalsze, gotowe do zbiorów i produkcji wina. Jak wygląda ten proces w biodynamicznej, ekologicznej winnicy pokaże Karol Nizio w Dworze Sanna już 12 września podczas wyjątkowego wydarzenia w jego winnicy.
Do niedawna, żeby zobaczyć jak wygląda prawdziwe winobranie trzeba było jeździć za granicę – do Francji, Włoch czy Hiszpanii… Dziś w Polsce mamy winnice, które śmiało z nimi konkurują. Winobranie to najważniejszy etap w produkcji wina – jest zwieńczeniem całorocznej pracy, włożonym wysiłku i cierpliwości w uprawę winorośli. Owoce po osiągnięciu odpowiedniej zawartości cukru, muszą zostać zebrane i jak najszybciej poddane obróbce, żeby nie zaczęły się psuć. Tuż po zbiorach wyciskany jest sok, który poddawany jest fermentacji, żeby następnie mógł spokojnie dojrzewać, a finalnie być zabutelkowany.
Polskie winiarstwo to branża, która w Polsce odrodziła się niewiele ponad dekadę temu i rozwija się dzięki zaangażowaniu oraz pasji właścicieli. Jeszcze parę lat temu, pełna eksperymentalnych roczników, dziś polska branża winiarska odnosi sukcesy i nagrody na arenie międzynarodowej. Z każdym kolejnym rokiem wzrasta jakość polskich win, pojawia się coraz większa różnorodność, winiarze coraz chętniej eksperymentują tworząc także np. wina musujące, różowe, pomarańczowe czy pet-naty. Dwór Sanna jest małą winnicą, która jako jedni z nielicznych hodują swoje winorośle - bez dodatku chemii i w pełni ekologicznie.
Biodynamiczna uprawa to dbałość nie tylko o plony winorośli, ale o cały ekosystem, z jak najmniejszą ingerencją w naturę. Część prac w winnicy wykonują spacerujące zwierzęta – konie koszą trawę i użyźniają glebę, a owce odsłaniają wiszące kiście winogron wyjadając ich liście. W tych malowniczych okolicznościach przyrody – w najbardziej słonecznym miejscu Polski – na Roztoczu będzie można zgłębić tajniki produkcji win i uczestniczyć w tegorocznych zbiorach już 12 września. Karol Nizio oprowadzi po swojej winnicy i wytłumaczy jak wygląda proces powstawania wina, nastąpi wspólne zbieranie plonów, a następnie produkcja soku, żeby zwieńczyć spotkanie wspólną degustacją oraz ogniskiem.
Więcej informacji: tel. 606 112 473
https://www.facebook.com/events/986608398452870?active_tab=about
Biuro prasowe Dworu Sanna