EIT Food, Foodvalley i Food Innovation Hub Europe uruchamiają swoją pierwszą inicjatywę krajobrazową, aby pomóc rolnikom wdrażać praktyki regeneracyjne
Navarra 360º to pierwszy projekt krajobrazowy uruchomiony w ramach Regenerative Innovation Portfolio, współpracy ekosystemowej ustanowionej jako inicjatywa Food Innovation Hub Europe Światowego Forum Ekonomicznego, finansowana przez EIT Food i realizowana przez EIT Food i Foodvalley NL
· Projekt ma na celu poprawę jakości gleby, różnorodności biologicznej, śladu węglowego, zużycia wody oraz wskaźników społecznych i ekonomicznych
· 3 mln EUR zostanie zainwestowane w ciągu trzech lat w celu stworzenia modelu, który można powielić w innych częściach Europy
· Projekt Navarra 360º wesprze 80 rolników w północnej Hiszpanii w przejściu na praktyki rolnictwa regeneracyjnego
EIT Food, największa na świecie społeczność innowacyjna, uruchomiła Navarra 360º, pierwszy projekt krajobrazowy w ramach Regenerative Innovation Portfolio. Projekt zainwestuje 3 mln euro w ciągu trzech lat, aby wesprzeć 80 rolników w Nawarze, w północnej Hiszpanii, we wdrażaniu rolnictwa regeneracyjnego w ich systemach płodozmianu. EIT Food jest wspierany przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), organ Unii Europejskiej.
Navarra 360º połączy wsparcie finansowe ze szkoleniem w zakresie aspektów technicznych praktyk regeneracyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem upraw owsa, pszenicy i jęczmienia. Projekt będzie miał holistyczne podejście, badając ponad 60 kluczowych wskaźników, w tym jakość gleby, bioróżnorodność, zużycie wody, ślad węglowy, a także wskaźniki społeczne i ekonomiczne.
Oczekiwane rezultaty obejmują 20% redukcję stosowania środków fitosanitarnych i 40% redukcję nawożenia mineralnego. Projekt zakończy się w 2026 r. i będzie stanowił podstawę projektowania i realizacji kolejnych krajobrazów w innych częściach Europy.
W inauguracji projektu wziął udział José María Aierdi, minister regionalny ds. rozwoju obszarów wiejskich i środowiska rządu Nawarry, który opisał projekt jako „pionierski w Europie” i podkreślił „jego wkład w uczynienie zielonego rolnictwa dochodowym”. Minister zwrócił uwagę na „zainteresowanie ze strony przemysłu i spółdzielni, a także bezpośrednie zaangażowanie samych producentów”, a także docenił wiedzę zgromadzoną w regionie „dzięki próbom INTIA”.
EIT Food będzie działać jako ogólny koordynator projektu, przeszkoliwszy ponad 2000 rolników w dziewięciu krajach europejskich od 2020 r. i przeprowadziło ponad 30 warsztatów rocznie dla profesjonalistów z sektora.
Foodvalley jest partnerem w zarządzaniu programem Portfolio i wspierał wprowadzanie partnerów do krajobrazu. Foodvalley koordynuje i wdraża szerszą społeczność wokół portfolio Regenerative Innovation, które jednoczy kluczowych graczy z całego krajobrazu, partnerów przemysłowych, startupy, ośrodki badawcze i uniwersytety. Celem jest ułatwienie wymiany wiedzy międzykrajobrazowej w celu wspierania innowacji i współpracy, a tym samym przyspieszenie przejścia na rolnictwo regeneracyjne w Europie i dzielenie się doświadczeniami z krajobrazu Nawarry 360º.
Food Innovations Hub (FIH) wzmacnia krajowe i regionalne ekosystemy innowacji poprzez zwoływanie interesariuszy, mobilizowanie partnerów i ułatwianie wymiany wiedzy zarówno na poziomie regionalnym, jak i globalnym. Wiele inspirujących inicjatyw innowacji żywnościowych wyciąga cenne wnioski. Tworząc połączenia między tymi inicjatywami i zapewniając dzielenie się najlepszymi praktykami, FIH ma na celu przyczynienie się do silnego ruchu w kierunku zrównoważonych przyszłych systemów żywnościowych.
Begoña Pérez Villarreal, dyrektor EIT Food South, powiedziała: „Kiedy ten projekt pojawił się ponad rok temu, kluczowe było przekonanie najbardziej pionierskich firm w tej dziedzinie do współpracy, ponieważ razem możemy osiągnąć większy postęp niż indywidualnie. Nie znamy żadnej innej podobnej inicjatywy w Europie ze współpracą publiczno-prywatną. Jesteśmy wdzięczni Danone, Cargill i Intermalta, a także rządowi Nawarry, za zaangażowanie w urzeczywistnienie tego”.
Melissa Comellas, regionalna menedżerka programu Regenerative Agriculture Programme i Navarra 360º, powiedziała: „Rolnicy są podstawą projektu: ich zaangażowanie jest kluczem do wszystkiego.Każda aktywność została zaprojektowana z ich udziałem, z partycypacyjnym procesem, aby pomóc im w przejściu i jest zgodna z wartościami, które chcemy przekazać”.
Jolijn Zwart-van Kessel, Innovation Lead Circular Agrifood w Food Valley NL, powiedziała: „Ten pierwszy krajobraz jest początkiem wielu innych krajobrazów, które zostaną opracowane w całej Europie. Ci partnerzy krajobrazowi współpracują i demonstrują wykonalne ścieżki w różnych europejskich warunkach ekologicznych i ekonomicznych, pokazując, w jaki sposób możemy skalować praktyki regeneracyjne i wspierać rolników w ich przejściu, przy zaangażowaniu wszystkich stron łańcucha wartości i nie tylko. Utworzenie konsorcjum i rozwój programu regionalnego w Nawarze już było cennym doświadczeniem edukacyjnym w zakresie innowacji społecznych”.
Marieke Harteveld, kierownik programu Food Innovation Hub Europe, powiedziała: „To ekscytujące widzieć, jak ta współpraca między łańcuchami wartości w zakresie rolnictwa regeneratywnego staje się rzeczywistością. Tworzenie zrównoważonych przyszłych systemów żywnościowych wymaga wielu innowacji, od nowych sposobów uprawy po nowe sposoby finansowania lub przetwarzania. Podstawą tych innowacji są pionierzy z wizją i odwagą, aby zapuszczać się w nieznane i tworzyć nowe zrównoważone rozwiązania. W Food Innovation Hub Europe jesteśmy dumni, że wspieramy i uczymy się od inicjatyw takich jak Navarra 360º.
W projekcie weźmie udział szerokie grono podmiotów z całego systemu żywnościowego, w tym Danone Ecosystem, Cargill, Danone i Intermalta, które zapewniają wsparcie finansowe i współpracują z całym łańcuchem wartości, a także dostawcy usług Navarra Institute of Food Technologies and Infrastructures (INTIA), Agropec i Lursare Ekosistemas, którzy zapewniają szkolenia, porady i wsparcie w zakresie pomiaru wpływu projektu. Navarra 360º to pilotażowy przypadek dla SAI, który pomoże umożliwić skalowalne monitorowanie i udowodnić wpływ programu. Rząd Nawarry i Caja Rural de Navarra oferują wsparcie ekspertów, a Harivenasa, niezależni rolnicy, AN Group i inni z sektora rolniczego są zaangażowani.
***
O portfolio innowacji regeneracyjnych
Portfolio innowacji regeneracyjnych to współpraca ekosystemowa ustanowiona jako inicjatywa Food Innovation Hub Europe Światowego Forum Ekonomicznego, finansowana przez EIT Food i dostarczana przez EIT Food i Foodvalley NL. Łączy ona szeroką gamę podmiotów w Europie, aby podjąć działania w zakresie krytycznych zmian systemowych, których potrzebujemy, aby przekształcić nasz system żywnościowy w bardziej zrównoważony i sprawiedliwy, jednocześnie produkując zdrowszą żywność na przyszłość.
O EIT Food
EIT Food to największa i najbardziej dynamiczna społeczność innowacji żywnościowych na świecie. Przyspieszamy innowacje, aby zbudować system żywnościowy dostosowany do przyszłości, który produkuje zdrową i zrównoważoną żywność dla wszystkich.
Wspierani przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), organ Unii Europejskiej, inwestujemy w projekty, organizacje i osoby, które podzielają nasze cele dotyczące zdrowego i zrównoważonego systemu żywnościowego. Odblokowujemy potencjał innowacji w przedsiębiorstwach i na uniwersytetach oraz tworzymy i rozwijamy startupy z branży rolno-spożywczej, aby wprowadzać na rynek nowe technologie i produkty. Wyposażamy przedsiębiorców i profesjonalistów w umiejętności potrzebne do przekształcenia systemu żywnościowego i stawiamy konsumentów w centrum naszej pracy, pomagając budować zaufanie poprzez ponowne połączenie ich z pochodzeniem ich żywności.
Jesteśmy jedną z dziewięciu społeczności innowacyjnych utworzonych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ UE utworzony w 2008 r. w celu napędzania innowacji i przedsiębiorczości w całej Europie.
Dowiedz się więcej na stronie www.eitfood.eu lub śledź nas za pośrednictwem mediów społecznościowych:
X (Twitter),Facebook, LinkedIn,YouTube i Instagram.
O Foodvalley
Do 2050 r. system żywnościowy musi zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe 10 miliardom ludzi na całym świecie. Smaczna, niedroga, zdrowa i zrównoważona żywność produkowana z poszanowaniem zwierząt i naszej planety. To duże wyzwanie, ale możliwe do osiągnięcia, jeśli połączymy siły, aby wspólnie kształtować przyszłość żywności. Pilność jest oczywista, ale istnieją przeszkody, których poszczególne strony nie są w stanie pokonać same.
Foodvalley prowadzi strony od pomysłów i ambicji do praktyki. Jesteśmy niezależną organizacją z siedzibą w Wageningen w Holandii, która promuje wspólne działania z liderami z różnych sektorów i krajów. Wzmacniamy międzynarodowy ekosystem od gospodarstwa do stołu, zapewniając dostęp do odpowiednich osób, zasobów finansowych, wspólnych obiektów i najlepszych praktyk. Rezultat: rentowne przedsiębiorstwa i nowe, zdrowe, zrównoważone sektory.
Dowiedz się więcej na stronie https://foodvalley.nl/en/ lub śledź nas na LinkedIn
O Food Innovation Hub Europe
Food Innovation Hub Europe ma na celu dostarczanie skalowalnych, społecznie akceptowanych, namacalnych rezultatów poprzez interwencje w ramach tematów Żywienie i zdrowie, Przejście na białko i Circular Agrifood dla globalnego społeczeństwa i planety, współtworzonych z game changerami i liderami w całym łańcuchu wartości w celu stworzenia sprawiedliwego systemu żywnościowego, który jest ekologicznie zrównoważony.
Aby osiągnąć ten cel, Food Innovation Hub Europe generuje, ułatwia i wspiera międzynarodowe inicjatywy z udziałem wielu interesariuszy, które potencjalnie mają duży wpływ na wyzwania systemu żywnościowego w Europie.
Więcej informacji na stronie https://fiheurope.org/
oprac, e-mk,ppr.pl