OPOLAGRA_2025

Dynamika sprzedaży masła Mlekovita ma dwucyfrowy poziom

11 lutego 2022
Dynamika sprzedaży masła Mlekovita ma dwucyfrowy poziom

30% masła produkowanego w Polsce to masło z Mlekovity. Dynamika jego sprzedaży z roku na rok rośnie – w 2021 r. osiągnęła poziom dwucyfrowy. – Popularność naszego masła wśród konsumentów sprawia, że właściwie „prosto z produkcji” trafia na półki sklepowe, dzięki czemu klient ma pewność, że kupuje masło nie tylko najwyższej jakości, ale i najświeższe – mówi Prezes Zarządu Grupy Mlekovita Dariusz Sapiński.

Grupa Mlekovita co roku rozwija swoją ofertę asortymentową w odpowiedzi na trendy rynkowe, potrzeby i oczekiwania konsumentów. Jednocześnie, utrzymując pozycję lidera branży mleczarskiej w Europie Środkowo-Wschodniej, zapewnia pełną dostępność topowych produktów mleczarskich – w tym jest największym producentem masła w Polsce oraz czołowym producentem w Europie.

– Masło to produkt niezbędny w diecie każdego człowieka. Tłuszcz mleczny jest najlepiej przyswajalny ze wszystkich tłuszczów spożywczych – proces jego trawienia zachodzi znacznie szybciej, a więc szybko zamienia się w energię i zwiększa siły witalne organizmu. Dlatego w naszej ofercie znaleźć można masło w różnych wariantach: najbardziej ulubione przez Polaków masło Polskie, jego wariant bez laktozy, masło ekologiczne bio czy masła z dodatkami smakowymi – mówi Prezes Zarządu Dariusz Sapiński.

Masło zawiera tłuszcz mleczny, którego składniki pełnią ważne funkcje biologiczne w organizmie człowieka, a kwasy tłuszczowe zawarte w maśle są najlepszym źródłem energii. Nienasycone kwasy tłuszczowe ograniczają syntezę cholesterolu, a CLA (sprzężony kwas linolowy) – nienasycony kwas należący do grupy omega-6, niezbędny składnik diety, który musi być dostarczany organizmowi wraz z pożywieniem – wykazuje właściwości przeciwutleniające i przeciwmiażdżycowe. Wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi charakteryzują się także fosfolipidy, m.in. regulują pracę mózgu, poprawiają pamięć i odporność na stres, zmniejszają ryzyko schorzeń neurologicznych. Lipidy eterowe stymulują układ odpornościowy. Działanie antyoksydacyjne wykazuje wiele bioaktywnych składników (CLA, fosfolipidy, lipidy eterowe, koenzym Q10), a także witaminy E, A i D3.

Jedna łyżka masła pokrywa w ok. 20% zalecanego dziennego spożycia witaminy A (masło jest najłatwiej przyswajalnym źródłem tej witaminy), w ok. 6% – witaminy E oraz witamin D i B. Zawarte w tej porcji ok. 50 mg cholesterolu jest zaś niezbędne m.in. do budowy błon komórkowych.

 

Forum Mleczarskie


POWIĄZANE

Kilka dekad temu, kiedy grypa ptaków była jedynie odległym zagrożeniem, nikt nie...

Rząd Donalda Tuska uzyskał wczoraj w Sejmie wotum zaufania, jednak z sondażu Uni...

Podpisana została pierwsza umowa w ramach unijnego instrumentu gwarancji kredytó...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę