Plantatorzy i piwowarzy zapraszają na Weekend piw malinowych. Odbędzie się on 18-21 lipca w 37 pubach w całej Polsce1. Zaproszenie to okazja dla wszystkich producentów owoców by lepiej poznać branżę piwnych rzemieślników. Jest modna, potrzebuje owoców do przetwórstwa i kompetencji plantatorów.
Maliny w opinii nas piwowarów jest owocem niezwykle szlachetnym. Możemy je wykorzystać do praktyczne każdego rodzaju piwa, nadają mu piękny kolor, aromat i słodko-kwaśny smak. Mają dużo witaminy C, substancji przeciwutleniających. Piwa z naturalnym dodatkiem malin lub soku, dłużej zachowują świeżość
– mówi Mateusz Gulej, Główny Piwowar Browaru Stu Mostów.
Polski kraft rozwija się bardzo dynamicznie, a owoce są wiodącym dodatkiem. Mamy w obu branżach kompetencje by robić najlepsze piwa jagodowe na świecie. Naszą rolą jest łączyć plantatorów i piwowarów
- mówi Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw
Piwa z różnymi dodatkami stanowiły połowę premierowych piw, które pojawiły się na rynku w 2018 roku. W większości przypadków do piw dodawane są owoce. Najczęściej dodawanymi do piwa owocami są obecnie cytrusy, mango i marakuja. Malina plasuje się na 4 miejscu
mówi Kacper Groń, z blogu Piwna Zwrotnica, analizujący trendy oraz nowości w ofercie polskiego kraftu.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
W ramach kampanii "Czas na polskie superowoce!" organizowane są 3 weekendowe akcje zapraszające konsumentów w całej Polsce na piwa truskawkowe, malinowe oraz porzeczkowe. To prawdziwa „jagodowa sztafeta” trzech szalenie lubianych przez piwowarów owoców. 13-16 czerwca zaprosiliśmy na Weekend piw truskawkowych, 18-21 lipca - zapraszamy na Weekend piw malinowych. 29 sierpnia - 1 września – zaprosimy na Weekend piw porzeczkowych.
Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw