Przetwórca owoców morza Espersen z siedzibą w Danii planuje zamknąć swój zakład w Kłajpedzie na Litwie i przenieść produkcję do Polski.
W ramach tego, co Espersen określił jako "strategiczną konsolidację" swoich operacji w Europie, przetwarzanie prowadzone w Kłajpedzie zostanie teraz przeniesione latem do zakładu w Koszalinie.
W oświadczeniu Espersen powiedział, że posunięcie to wynika ze "zmieniających się warunków rynkowych" i "potrzeby optymalizacji wydajności operacyjnej".
Dodano, że zmiana pozwoli firmie osiągnąć "bardziej elastyczną i opłacalną działalność", a zakład w Koszalinie oferuje potencjał do dalszej rozbudowy w przypadku wzrostu popytu.
Espersen zapewnił o "wsparciu" dla poszkodowanych pracowników w Kłajpedzie, w tym o zapewnieniu możliwości zatrudnienia "tam, gdzie to możliwe" w koszalińskim zakładzie.
Dyrektor generalny Tino Bendix, który dołączył do firmy w zeszłym roku z innej fińskiej grupy Orkla, powiedział: "Decyzja jest trudna, szczególnie dla naszych kolegów w Kłajpedzie, ale konieczne jest dostosowanie naszej podstawowej produkcji do realiów rynku".
Bendix potwierdził, że 306 osób jest zatrudnionych w fabryce na Litwie, która, jak powiedział, produkuje "bloki i produkty naturalne", ale nie ma produktów o wartości dodanej. Ostateczna seria produkcyjna zaplanowana jest na koniec czerwca.
Prezes dodał, że zakłady w Kłajpedzie i Koszalinie wytwarzają te same produkty, a zakład w Polsce, jedyny oddział firmy w tym kraju, ma obecnie zdolność do wchłonięcia dodatkowych wolumenów z Litwy.
Nie ma w planach dalszych planów konsolidacji, powiedział Bendix.
Espersen wyjaśnił w oświadczeniu, że sektor owoców morza stoi w obliczu "zmian w popycie", a prognozy rynkowe wskazują, że wzrost wolumenu pozostanie "stabilny lub nieznacznie spadnie" w nadchodzących latach.
Obecnie gigant przetwórczy działa z nadwyżką mocy produkcyjnych w swoich europejskich zakładach, a konsolidacja jest "logicznym krokiem w kierunku zwiększenia wydajności i utrzymania długoterminowej konkurencyjności", czytamy w oświadczeniu.
Bendix dodał: "Konsolidując produkcję w jednym, bardziej wydajnym zakładzie w Koszalinie, pozycjonujemy Espersen na przyszły sukces, wzmacniając naszą przewagę konkurencyjną i zapewniając, że pozostaniemy niezawodnym partnerem dla naszych klientów".
Espersen przetwarza mrożone bloki rybne, mrożone filety, specjalistyczne kawałki mięsa oraz produkty rybne z ciasta panierowanego i francuskiego, ze szczególnym uwzględnieniem gatunków ryb białych, takich jak dorsz, plamiak, hoki i mintaj alaskański.
Posiada również zakłady produkcyjne w Danii, Wielkiej Brytanii i Wietnamie.
Firma potwierdziła również, że jej podstawowa produkcja w Wietnamie pozostanie "strategicznie ważna" dla firmy i "będzie kontynuowana na niezmienionym poziomie".
W kwietniu Espersen ogłosił plany inwestycji w swoją brytyjską fabrykę owoców morza w Grimsby na wschodnim wybrzeżu Anglii, odziedziczoną w ramach przejęcia lokalnych oddziałów Iceland Seafood International.
oprac, e-red, ppr.pl na podst źródło: just-food.com