To wiadomość ważna z punktu widzenia każdego serowara. DSM, globalna firma naukowa w zakresie żywienia, zdrowia i zrównoważonego życia osiągnęła porozumienie z akcjonariuszami CSK Food Enrichment i zakupi 100% udziałów za kwotę 150 mln euro. Transakcja ma zostać sfinalizowana przed końcem roku.
Połączenie obu firm pozwoli szczególnie w zakresie sprostać szybko rozwijającym się i atrakcyjnym rynkom nabiałowym.
DSM dąży w ten sposób do dalszego wzmocnienia portfolio produktów i wiedzy specjalistycznej w zakresie zastosowań w żywności i napojach, w szczególności w uzupełniających się rozwiązaniach w zakresie smaku, tekstury i ochrony biologicznej dla serów półtwardych, takich jak sery holenderskie Gouda i Edam. Transakcja obejmie najnowocześniejsze centrum aplikacji mleczarskich CSK w Wageningen (Holandia). CSK wygenerował w 2018 r. sprzedaż netto w wysokości 65 mln euro. Firma zatrudnia blisko 180 pracowników, z których około 150 ma siedzibę w Holandii.
Obie firmy mają długą historię obsługi rynków żywności i napojów, z korzeniami w Holandii. CSK ma doświadczenie w dziedzinie kultur do serów półtwardych od ponad 100 lat od założenia w 1905 r., zaś w 2019 r. DSM świętuje 150 lat innowacji biotechnologicznych w zakładzie w Delft.
Forum Mleczarskie