Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Druga edycja i podwójny sukces Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych!

18 lipca 2017

15- 16 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy odbył się II Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. To wyjątkowe wydarzenie, które w tamtym roku podbiło serca jego uczestników, już po raz drugi odniosło ogromny sukces!


W tym roku w Kulinarnym Festiwalu Kwiatów Jadalnych wzięło udział ponad 8 tys. gości - miłośników ogrodnictwa, pasjonatów sztuki kulinarnej, turystów oraz media.


Tematem przewodnim tegorocznej edycji festiwalu była Róża – Królowa smaku i zapachu. Królowa dominowała w potrawach, napojach, kosmetykach i innych specjałach, przygotowanych przez zaproszonych ekspertów.


Gościem specjalnym wydarzenia była Małgorzata Kalemba-Drożdż, doktor biochemii, specjalista w dziedzinie kwiatów jadalnych, autorka wielu książek, takich jak: Pyszne Chwasty, Kwiaty Jadalne oraz najnowszej - Różane przepisy.


Szefem kwiatowej, letniej kuchni był Mariusz Siwak, uczestnik programu Top Chef. Szef Mariusz od lat propaguje gotowanie z użyciem produktów regionalnych, które łączy z kuchnią nowoczesną.


Róże, liliowce, begonie, aksamitki, lawenda, kwiaty dyni czy cukinii posłużyły do przygotowania wyjątkowych kwiatowych dań. Goście festiwalu mogli skosztować m.in.: kaszy kuskus z płatkami róż, serka z lawendą na kruchych ciastkach oraz risotta z kwiatami cukinii i nagietka. Podczas tegorocznej edycji festiwalu debiutowały 15 minutowe przepisy na dania kwiatowe, takie jak: sałatka z mini marchewki z aksamitką i begonią. Na spragnionych czekały orzeźwiające napoje: różoniada - różana lemoniada, poncz z fuksji, napoje z kwiatami pomarańczy oraz cytrynady z pysznogłówką.


Kolejną nowością tegorocznego festiwalu był konkurs kulinarny - Cały ogród na talerzu. Do rywalizacji stanęły cztery drużyny reprezentujące powiaty: koszaliński, kołobrzeski, drawski i łobeski. Drużyny, przygotowując dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych, walczyły o statuetki ufundowane przez Starostę Koszalińskiego.


Podczas pierwszego dnia festiwalu, drużyny oceniała komisja sędziowska w składzie: Pani Marszałek Anna Mieczkowska, Mariusz Siwak - Szef festiwalowej kuchni, Małgorzata Kalemba-Drożdż - dr biochemii i specjalista w dziedzinie kwiatów jadalnych, Danuta Lebioda - przedstawiciel ZIR patrona konkursu oraz Agnieszka Krzymińska – dr ogrodnictwa i międzynarodowy sędzia florystyki.


Nagroda główna - Kwiatowy Widelec trafił w ręce drużyny z powiatu kołobrzeskiego! Zwycięscy zaserwowali jury: krem z buraków z płatkami róż i begonią, łososia z soczewicą i kwiatami cukinii, ciasteczka na chmielu oraz orzeźwiający napój różany.

Rywalizacja trwała jednak dalej, drużyny powiatów zmagały się bowiem o nagrodę publiczności – HIT FESTIWALU. Powiaty walczyły o serca i podniebienia publiczności serwując m.in.: rożki z kruchego cista z konfiturą z płatków róż, ciasteczka na chmielu, tort różano-miętowy czy racuchy drożdżowe z jabłkiem, miętą i dżemem różanym. Bezkonkurencyjny okazał się powiat koszaliński – który drugiego dnia festiwalu, z rąk Starosty Koszalińskiego otrzymał Kwiatową Łyżkę Smaku.


Goście festiwalu kupić mogli również produkty tradycyjne i regionalne, kwiatowe przetwory, aromatyczne nalewki, miody, naturalne jogurty, sery i kwiatowe lody. W asortymencie stoisk wystawczych znalazła się również szeroka gama roślin ozdobnych i ziół wyprodukowanych przez Szkółkę Roślin Ozdobnych Hortulus oraz nasiona krakowskiej firmy Polan.


Dużym zainteresowaniem gości festiwalu cieszyły się stosika animacyjne. Uczestnicy wydarzenia mogli poznać technikę decoupage, wziąć udział w warsztatach kosmetycznych i florystycznych.


Floryści z Pracowni Florystycznej Zielna z kwiatów zebranych w Ogrodach Hortulus Spectabilis, stworzyli niepowtarzalne propozycje kwiatowych dekoracji stołów oraz altan. Pokazy florystyczne w wykonaniu Łukasza Wierzbińskiego komentowała Agnieszka Krzymińska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W czasie pokazów wykonane zostały bukiety na każdą okazję.


Debiut na tegorocznej edycji festiwalu miała również kuchnia kosmetyczna. Szefową kuchni kosmetycznej była Katarzyna Majewska. Wprowadzając gości w tajniki tej dziedziny, zaprezentowała proces przygotowania kwiatowych kosmetyków. Toniki czy kremy, które przygotowane zostały przez Panią Katarzynę z naturalnych składników, służą nie tylko do pielęgnacji ciała ale można ich również posmakować.


Dodatkowo goście wydarzenia podziwiać mogli całe kolekcje kwiatów jadalnych oraz setki odmian ziół, wkomponowane w rabaty otaczające festiwalowy Plac Dzikich Kwiatożerców.


Specjalnie na festiwal powstał Warzywnik Kwiatowy. Jest to nowa forma wykorzystania ogródka przydomowego oraz działkowego, w którym grządki z warzywami zastąpiły wielobarwne kwiatowe zagony, stworzone z kwiatów jadalnych.


Goście, którzy wzięli udział w tegorocznej edycji festiwalu, mogli poznać wyjątkowe smaki i zastosowania kwiatów jadalnych oraz zrelaksować się w otoczeniu Ogrodów Hortulus Spectabilis. Wśród angielskich rabat bylinowych, traw, parterów bukszpanowych i rosariów rozciągał się nie tylko zapach kwiatowych dań, ale i również woń Róży – Królowej smaku i zapachu.

 

Zapraszamy na kolejną edycję tego wyjątkowego wydarzenia!

III Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych odbędzie się 14-15 lipca 2018 r.
w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy.

Biuro prasowe organizatora


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę