Pierwsze dziewięć miesięcy tego roku doprowadziło do spadku produkcji drobiarskiej w Turcji. Kraj ten wyprodukował 1 mln 640 tys. ton mięsa drobiowego czyli o 40 tys. ton mniej niż w analogicznym okresie rok wcześniej. W tym samym czasie nieznacznie, bo o 1,2 proc. wzrosła produkcja jaj.
Tureccy drobiarze wyprodukowali przez pierwszych dziewięć miesięcy roku 14 mld 720 mln sztuk jaj. Jednocześnie spadł turecki eksport jaj. Rok temu od stycznia do końca września Turcja wyeksportowała jaja za 310,7 mln dolarów, a w tym roku za 222,2 mln dolarów.
Eksport mięsa drobiowego z Turcji do innych krajów wzrósł o sześć procent do 430,2 mln dolarów. Ciekawsze niż dane skonsolidowane są wyniki dotyczące samego tylko września. Produkcja mięsa drobiowego wzrosła we wrześniu o ponad 15 procent, a produkcja jaj o 3,2 procent. Dane wrześniowe pokazują istotne przyspieszenie.
Wcześniej w tym roku produkcja drobiarska w Turcji nie rosła, a w niektórych miesiącach nawet spadała.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz