Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Domowy zielnik: Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem + Przepis

29 września 2017
Domowy zielnik: Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem + Przepis
Newseria Lifestyle

Wiosną i latem, gdy przypada pełnia sezonu na wszelkie warzywa i owoce, znacznie łatwiej jest przygotować aromatyczny i apetyczny obiad. Jednak, gdy tylko drzewa zaczną przybierać bajeczne kolory, a chodniki pokryją się kasztanami, kreatywne gotowanie przysparzać może nieco większych problemów. Jak z całorocznych i prostych w smaku warzyw przygotować danie, którego nie powstydziłby się prawdziwy szef kuchni? Odpowiedzią są świeże zioła, które bez przeszkód uprawiać możemy w domu, przez cały rok.

Sałatka z dodatkiem listków bazylii, kurki posypane zielonym tymiankiem, spaghetti udekorowane świeżym oregano oraz herbata z miodem zaparzona z aromatycznych listków mięty lub melisy. Już samo wyobrażenie ich smaku wystarczy, by z miejsca podjąć decyzję o stworzeniu domowego zielnika. Od czego zacząć?

Najbardziej aromatyczne miejsce w kuchni

W doniczkach zdobiących domowe parapety najczęściej znaleźć można bazylię, tymianek i rozmaryn. To właśnie one odpowiedzialne są za smaki charakterystyczne dla włoskiej kuchni. Uprawa pochodzących z Południa ziół wiąże się przede wszystkim z koniecznością zapewnienia im warunków jak najlepiej imitujących naturalny klimat. Dlatego też bardzo ważne jest, by miejsce przeznaczone na nasz domowy zielnik było dobrze nasłonecznione. Ponadto rośliny nie mogą stać w miejscu, gdzie często panuje przeciąg. Mroźne powietrze mogłoby uszkodzić ich delikatne pędy i korzenie. Dlaczego warto dostosować miejsce zielnika akurat do typowo włoskich ziół? – Włoskie zioła są przede wszystkim wszechstronne i idealnie komponują się nie tylko z daniami typowymi dla kuchni śródziemnomorskiej – makaronami i pizzą. Dzięki nim także bardziej rodzime potrawy nabiorą włoskiego aromatu. Wystarczy odrobina mieszanki ziół i utarty ser żółty, którym posypiemy gotowe, ciepłe jeszcze danie – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki.

W miejscu o mniejszej ekspozycji na promienie słoneczne możemy ustawić przykładowo lubczyk, któremu nie przeszkadza niedostatek światła dziennego. Kilka aromatycznych listków nie tylko poprawi smak domowych zup, ale i wykluczy konieczność wykorzystywania niezbyt korzystnych dla zdrowia kostek rosołowych. Ponadto w doniczkach uprawiać można także szczypiorek, kolendrę, majeranek oraz pietruszkę – nieodłączne dodatki do dań kuchni polskiej.

W czym zasadzić zioła?

Gdy miejsce na domowy zielnik zostało już wybrane, pora poznać tajniki uprawy. Przede wszystkim kluczowe jest naczynie. Idealne staną się doniczki z otworami na dole. Aby zadziałać przy okazji ekologicznie, wykonać je możemy również samodzielnie, z różnego rodzaju pojemników, które często pozostają po żywności. Wiele sklepów z wyposażeniem wnętrz oferuje także naczynia stworzone z myślą o uprawie ziół. Ich przewagą jest często bardziej estetyczny wygląd, niemniej by rośliny rosły jak najlepiej, nie liczy się design doniczek, a gleba i systematyczne nawadnianie.

Nie za mokro, nie za sucho

W roli podłoża najlepiej sprawdzi się tradycyjna ziemia ogrodnicza o odczynie obojętnym lub zasadowym. W kwestii podlewania najlepiej zapoznać się ze specyfiką każdego z gatunków – pochodzące z południa Europy zioła nie będą wymagać częstego podlewania. Z kolei cieniolubna melisa i mięta powinny zawsze mieć nieco wilgotną ziemię. Wzrost roślin pobudzi także odpowiednie zrywanie listków. Należy pamiętać, by zbierać jedynie same czubki (np. bazylia) lub ścinać ich górną część (np. tymianek). Spowoduje to, że nowe listki pojawią się szybciej i w znacznie większej ilości. Nadmiar ziół możemy ususzyć, jak również zamrozić, dzięki czemu zachowają swój świeży, pełny aromat.

Świeże zioła można wykorzystać dla wzmocnienia smaku oraz dekoracji dowolnych dań. Delikatne listki tymianku przepysznie uzupełnią zapiekane pod ciastem francuskim kurki.

 

Kurki serowo tymiankowe pod ciastem francuskim

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Składniki:

  • 200 g świeżych kurek
  • 1 łyżka masła
  • 200 g serka topionego
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1 mały pęczek świeżego tymianku
  • 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
  • 100 g gotowego ciasta francuskiego
  • pieprz czarny i sól do smaku

 

Wykonanie:

Kurki oczyścić i poddusić na maśle na wolnym ogniu przez parę minut. Dodać serek topiony, słodką śmietankę i podgrzewając delikatnie zamieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Tak przygotowanym farszem wypełnić małe naczynia do zapiekania, do ¾ ich wysokości. Posypać utartym serem żółtym Aldamer. Na wierzch wyłożyć podwójnie złożone ciasto francuskie. Następnie zapiec w piekarniku w temperaturze 190oC, przez ok. 12 minut.

Smacznego!

 

 

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę