FruitVeb zaprezentował dane dotyczące węgierskiej produkcji ogrodniczej. Wartość węgierskich zbiorów owoców i warzyw w minionym roku wyceniono na przeszło 906,0 mln euro, a ich wolumen to około 2,766 mln ton.
Ze wspomnianej wielkości około 850,0 tys. ton to zbiory owoców, z czego 510,0 tys. ton to produkcja jabłek, a 85,0 tys. ton czereśni. W minionym roku o około 2-3% zwiększyła się powierzchnia upraw owoców na Węgrzech, a największy wzrost dotyczył powierzchni upraw orzechów włoskich oraz moreli wiśni i czereśni.
Wzrosła również powierzchnia upraw warzyw zwłaszcza tych gruntowych, w tym przede wszystkim słodkiej kukurydzy, marchwi i pietruszki. W sumie w minionym roku węgierscy producenci zebrali około 1,5 mln ton warzyw gruntowych.
W przypadku produkcji warzyw szklarniowych–oszacowano ją przed rokiem na około 430,0 tys. ton, to o 6% więcej niż rok wcześniej. Większy był obszar upraw szklarniowych sałat, kapusty oraz papryki słodkiej.
FAMMU/FAPA na podst.: Freshplaza