aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Dlaczego warto mieć kota na punkcie mleka?

12 maja 2016

Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem” – to przesłanie Hipokratesa zawarła w swoim wystąpieniu dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska, prelegentka konferencji prasowej prezentującej program „Mamy kota na punkcie mleka”.

 

Konferencja, która odbyła się 11 maja w Warszawie, cieszyła się ogromnym zainteresowaniem mediów. Jest to bardzo budujące, gdyż to właśnie media w dużej mierze wpływają na aktualne wybory konsumenckie w zakresie odżywiania. Dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska, zwróciła uwagę, że media wpływają na postawy, wartości, zachowania, zainteresowania poznawcze oraz estetyczne. Dzięki umiejętnemu przekazowi można wpływać na stosowanie skutecznej profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Podstawowe zasady to prawidłowe odżywianie oraz spożywanie pokarmu bogatego w błonnik pokarmowy selektywnie stymulujący rozwój bakterii korzystnych dla zdrowia człowieka.

 

Warto więc, zamiast aptecznych suplementów diety, spożywać naturalne produkty, a wśród nich znajdować powinno się mleko i przetwory mleczne.

 

Dieta bogata w mleko i przetwory mleczne pozwala zachować prawidłową wagę ciała, a badania w tym względzie są niepokojące. Otóż 80 proc. otyłości w wieku rozwojowym przeniesiona jest w okres dorosłości. Co ma na to duży wpływ? Otóż nasze codzienne przewinienia, do których należą: brak wiedzy dotyczącej prawidłowego sposobu żywienia i umiejętności wyboru właściwych produktów w sklepie, dietetyzm, pośpiech i uleganie reklamom.

 

Warto więc szybko uzupełnić brak wiedzy. Mleko zawiera białka, cukry, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Najpowszechniej spożywane na świecie mleko krowie zawiera średnio: 87,7% wody, 3,6% tłuszczu, 0,19% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, 2,5% białka (kazeina), 0,83% białka-alfa S1 (kazeina), 0,6% białka serwatkowego, 0,3% beta-laktoglobuliny, 0,09% alfa-laktoglobuliny, 0,06% białka odpornościowego, 4,6% laktozy, 0,12% wapnia, 0,2% innych związków organicznych, 0,7% składników mineralnych. Składniki mleka to też: magnez, potas, witaminy z grupy B, a zwłaszcza B1 i B2 oraz B6 i B12, jak również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D i E. O wartościach mleka na konferencji poinformowała dziennikarzy prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska.

 

W czasie spotkania Agnieszka Maliszewska - dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka, przedstawiała aktualną sytuację na rynku mleka i produktów mlecznych. Wśród wielu danych pojawiała się informacja, że w 2015 r. produkcja mleka wzrosła o 0,8% i przekroczyła 12,7 mld l (13,1 mld kg) wyłącznie pod wpływem wzrostu wydajności krów mlecznych o 3,7% do 5 890 kg, ponieważ pogłowie krów mlecznych spadło. W grudniu 2015 r. było 2 134,1 tys. szt. krów (-5,1% względem grudnia 2014 r.; względem czerwca 2015 r.: -6,4%). Spadek pogłowia krów jest konsekwencją niskich cen skupu mleka, utrzymującego się spadku opłacalności produkcji oraz suszy, która wystąpiła w 2015 r.

 

Projekt „Mamy kota na punkcie mleka” realizowany jest przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka, sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Biuro Prasowe Kampanii Mamy kota na punkcie mleka


POWIĄZANE

Według stanu na 29 kwietnia transportem drogowym z Ukrainy wyeksportowano 375 ty...

Z „Raportu o inflacji” opublikowanego w kwietniu przez Narodowy Bank Ukrainy wyn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę