Danone zainwestował w rozbudowę fabryki w Ochsenfurt, aby szybciej i bardziej efektywnie reagować na potrzeby konsumentów. W zakładzie powstają teraz klasyczne świeże produkty mleczarskie: jogurty Activia i desery. Firma koncentruje swe wysiłki również w kwestii inicjatyw na rzecz zrównoważonego rozwoju. W ciągu najbliższych 3-4 lat firma wyłoży dodatkowe dziesiątki milionów euro. Nowością będą produkty roślinne.
W zakresie zrównoważonego rozwoju Danone pracuje na rzecz wdrożenia bardziej zrównoważonych rozwiązań opakowaniowych. Ponadto do 2025 r. zakład powinien być neutralny pod względem emisji CO2.
Hans-Peter Gai, Starszy Wiceprezes ds. Operacji Globalnych w Danone ocenił, że projekt rozpoczęcia produkcji niechłodzonych produktów mlecznych i produktów roślinnych zostaną określone w najbliższej przyszłości. Nadir Hamidou, Dyrektor ds. Operacji Przemysłowych w Danone i odpowiedzialny za zakład dodał: – Świeże produkty mleczne pozostają głównym przedmiotem działalności Ochsenfurt. Dzięki nowym inwestycjom, firma będzie w większym stopniu jednak wytwarzać produkty roślinne.
Forum Mleczarskie