Na pewno każdy z nas wcześniej czy później będzie musiał odpowiedzieć sobie na to pytanie. Szczególnie jeżeli wyniki badań będą sugerować pewne nieprawidłowości. Jednak co się kryje pod pojęciem stanu odżywienia organizmu? Nauka o żywieniu człowieka określa go jako stan zdrowia wynikający ze stosowanego sposobu żywienia, procesów trawienia, wchłaniania i wykorzystania składników odżywczych oraz wpływania czynników patologicznych na te procesy. Zatem stan odżywienia to ostateczny rezultat stosowanego sposobu żywienia, który wpływa na pracę całego organizmu. Wykorzystuje on zawarte w żywności minerały, witaminy, energię ale również składniki szkodliwe. Oddziałuje na niego regularność posiłków, przerwy pomiędzy nimi oraz technika przygotowania potraw. Wszystkie te elementy mogą wywoływać zarówno pozytywnie jak i negatywne skutki dla zdrowia.
Jak ocenić stan odżywiania?
Istnieje wiele metod takich jak: badania ankietowe, wywiady żywieniowe, badania laboratoryjne, badanie składu ciała oraz pomiary antropometryczne, które pozwalają ocenić kondycję organizmu. Jeżeli wyniki będą niepokojące to w pierwszej kolejności należy przeanalizować swój jadłospis najlepiej w oparciu o talerz zdrowego żywienia prezentowany przez ekspertów zajmujących się tematyką żywienia. Zaleca on m.in. pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, orzechy, nasiona oraz niskotłuszczowe produkty mleczne, w tym fermentowane.
Według wskazówek ekspertów dorośli powinni pić 2 szklanki mleka dziennie, a dzieci 3-4 szklanki mleka dziennie.
Porcję mleka można zastąpić także innymi produktami mlecznymi m.in. serem białym, jogurtem, kefirem bądź maślanką. Wszystkie te artykuły spożywcze zawierają cenne składniki takie jak: pełnowartościowe białko, szereg witamin z grupy B, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K oraz niezastąpiony wapń, potas, cynk, fosfor i wiele innych składników odżywczych. Co więcej, wskazane mleczne produkty fermentowane posiadają szczepy bakterii probiotycznych, które wzmacniają szczególnie układ pokarmowy oraz immunologiczny. Warto również wspomnieć o laktoferynie – super białku mleka krowiego, które działała przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
Zatem nasz jadłospis powinien uwzględniać różnorodne artykuły spożywcze, w tym szeroką gamę produktów mlecznych, które znakomicie uzupełniają niedobory żywieniowe, regulują wagę oraz pozytywnie oddziałają układ pokarmowy i wzmacniają odporność.
***
Kampania “#WspieramyPolskieMleczarstwo” realizowana przez Polską Izbę Mleka i sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.
oprac, e-red ppr.pl