Tego mogli się dowiedzieć rodzice, którzy 26 października 2017 r. wzięli udział w kolejnym spotkaniu z „Cyklu Konferencji: Fakty i mity o mleku”, sfinansowanego z Funduszu Mleka, które odbyło się w Szkole Rodzenia przy Szpitalu Miejskim w Białymstoku.
W swoim wystąpieniu ekspert projektu dr Irena Białokoz – Kalinowska, pediatra i specjalista z dziedziny alergologii szeroko omówiła temat czynników alergicznych, będących często przedmiotem niepokoju wielu przyszłych rodziców. W swojej prelekcji zaznaczyła, iż co prawda niepożądane objawy może wywołać pokarm zawierający białko, to jednak nie każda niepokojąca reakcja po spożyciu posiłku świadczy o tym, iż mamy do czynienia z alergią. Przestrzegała także przed samodzielnym wprowadzaniem diety eliminacyjnej tj. „na wszelki wypadek”, stwarzającej niebezpieczeństwo dla zdrowia i prawidłowego rozwoju malucha.
Uczestnicy mogli dowiedzieć się również o prawidłowej diecie w okresie ciąży i karmienia. Okazuję się, że karmiąca mama potrzebuje ok. 500 kcal więcej niż kobieta w ciąży. Należy także zadbać o właściwą podaż pełnowartościowego białka, witamin i składników mineralnych takich jak: witaminy z grupy B, A, E, wapń, magnez, cynk, jod, których znakomitym źródłem jest mleko i produkty mleczne, bardzo ważne dla utrzymania prawidłowego rozwoju kości dziecka. Jeżeli przyszła mama toleruję nabiał, a w przypadku kamienia nie występują objawy alergiczne na białka mleka krowiego u dziecka, to dieta powinna uwzględniać produkty mleczarskie. Co więcej mleko można oczywiście zastąpić kefirem, jogurtem lub żółtym serem, pamiętając, że zapotrzebowanie na wapń w ciąży i w okresie karmienia wynosi nawet 1200 mg dziennie.
W trakcie spotkania poruszono także kwestię karmienia piersią, która nieoczekiwanie stała się przedmiotem dyskusji. Pomimo przedstawionych faktów że białka zawarte w mleku matki są łatwiej przyswajalne (nawet w 100%), niż te z mleka sztucznego. Wielu uczestników pytało o mleko zastępcze.
Polska Izba Mleka