Urocze tartaletki z kruchego ciasta, wypełnione czekoladowym ganache zainspirują Cię do nowego spojrzenia na czekoladę. Zachwycą pysznym smakiem, efektownym wyglądem i łatwością przygotowania.
Czekolada to jeden z najważniejszych składników w świecie słodkich wypieków. Czekoladowe kremy, ciasteczka, ciasta i inne desery zaspokajają oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy, a sama czekolada wydaje się nie mieć końca kulinarnych zastosowań. W połączeniu z kruchym ciastem czekolada wydobywa całą swoją słodycz. Ważne jest jednak to, aby do wypieków – tak jak na co dzień – wybierać wysokiej jakości czekolady, które są gwarancją nie tylko perfekcyjnego smaku, lecz także aksamitnej tekstury.
Znakomicie sprawdzi się tu klasyczna czekolada mleczna Terravita, która powstaje ze starannie wyselekcjonowanych składników. Połączenie intensywnego smaku kakao z delikatnością mleka sprawia, że jest to idealnie zbilansowana kompozycja. Jej atutem jest też aksamitna, przyjemna konsystencja. Dzięki temu każdy wypiek z tą czekoladą będzie udany i odpowiednio słodki. Czekolada mleczna Terravita będzie doskonałą podstawą do przygotowania ganache – czyli wyśmienitego kremu czekoladowego z dodatkiem śmietanki.
Kruche tartaletki z ganache czekoladowym i owocami to świetna propozycja na podwieczorek dla łasucha, słodką przekąskę w ciągu dnia albo miły dodatek do kawy. Będzie też oryginalnym urozmaiceniem wielkanocnego menu i zwieńczeniem świątecznego posiłku. Warto się skusić na tę czekoladową przyjemność!
Tartaletki z ganache czekoladowym
Składniki:
Ciasto kruche
mąka 500 g
cukier puder 225 g
jaja 2 szt.
masło 200 g
sól
Ganache czekoladowy
czekolada mleczna Terravita 200 g
śmietanka 35% 250 g
syrop glukozowy 30 g
masło 40 g
Sposób przygotowania:
Masło w temperaturze pokojowej i resztę składników jednocześnie wymieszaj w mikserze planetarnym lub robocie kuchennym za pomocą płaskiego mieszadła, na średnich obrotach przez około 5 minut, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i chłódź w lodowce przez 3 godziny. Ciasto rozwałkuj na grubość 4-5 mm i wytnij potrzebny kształt w zależności od foremki. Wypiekaj w temperaturze 170-180° około 12-15 minut, do uzyskania jednolitej złocistej barwy.
Przygotuj ganache. W tym celu śmietankę zagotuj z syropem glukozowym. Dodaj pokrojoną czekoladę i masło. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wypieczone tarty wypełnij ganache i odłóż do lodówki na godzinę. Udekoruj bitą śmietaną i świeżymi malinami.
Newseria Lifestyle