Czerwiec dla uczniów kojarzący się ze swobodą, rozpoczynający wakacje, rotwiera również sezon na polskie owoce. Pod koniec czerwca Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Poznaniu miał przyjemność uczestniczyć w nagraniu filmu promującego polskie czerwone owoce.
W roli głównej wystąpiły polskie owoce: maliny, truskawki, porzeczki, agrest – nasze dobro narodowe, którego obok polskiego schabowego nikt nie może się wstydzić, a które tak często przypominają nam smaki dzieciństwa, beztroski, upragnionych wakacji.
Mikołaj Rey, Szef Kuchni, uczestnik I Edycji MasterChef wraz z zespołem kucharzy restauracji Olenderskie Smaki, położonej w krainie 100 jezior udowodnili, iż polskie owoce zasługują na miano superowoców. Przygotowali potrawy, w których nie bali się zaskakujących połączeń składników.
Z polskich czerwonych owoców zostały przygotowane:
Nie mogło zabraknąć deseru, na który kucharze przygotowali kruchą tartę podaną ze świeżymi malinami.
Jak widzimy z polskich owoców można zrobić różnego rodzaju startery, dania, desery.
Dania przygotowane przez kucharzy to tylko ułamek w jaki sposób można wykorzystać owoce sezonowe, które najczęściej mamy na wyciągnięcie ręki, lecz o których niestety często zapominamy.
Zapraszamy do obejrzenia filmu, po którym nie będziecie już sobie Państwo wyobrażali kuchni bez naszych polskich produktów, polskich owoców.
http://polskiesuperowoce.pl/102019-czerwone-superowoce-czescia-dan-i-ich-ozdoba
KOWR