Jest jednym z najzdrowszych i najwcześniejszych owoców uprawianych w polskich warunkach klimatycznych. Jagoda kamczacka należy do kategorii superfood - superowoców bogatych w składniki szczególnie korzystne dla naszego zdrowia i urody. Jest jeszcze mało znana wśród konsumentów, ale jej walory z roku na rok są coraz bardziej doceniane.
Przed nami historyczny sezon - pierwszy, w którym owoce jagody kamczackiej będą sprzedawane w Unii Europejskiej. Wielu konsumentów po raz pierwszy spróbuje jagody kamczackiej. Podobnie jak w przypadku innych superowoców, często będą jedli owoce polskiej produkcji
- Andrzej Krupiński, Prezes at Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej.
Więcej na temat stresu oksydacyjnego w materiale pt. Stres oksydacyjny, jeden z największych niszczycieli urody - jak go uniknąć? (film)
Najbardziej aktualne wyniki badań zebrał zespół Katedry Technologii Owoców Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Uniwersytetu Przyrodniczygo we Wrocławiu. Mgr Marta Gołba, dr hab. Alicja Z. Kucharska, prof. nadzw., dr hab. Anna Sokół-Łętowska, prof. nadzw. [materiał]
- Polska stała się w ostatnich latach europejskim, a może nawet globalnym liderem w produkcji owoców jagody kamczackiej, znanej na świecie pod nazwą haskap. Wszystko za sprawą nowych odmian oraz dużej wiedzy polskich ogrodników
– Piotr Poseł, plantator i promotor Kamczatki.
Jest całkowicie mrozoodporna. Idealnie nadaje się do naszego klimatu, w klimacie cieplejszym nie udaje się. Możemy zostać ważnymi dostawcami jej owoców na rynki światowe. Łatwo uprawiać ją ekologicznie - co znacząco podnosi wartość zdrowotną i rynkową owoców oraz doskonale wpisuje się w panujące trendy żywieniowe
– mówi Tadeusz Kusibab, firma Plantin.
Jagoda kamczacka ma duży potencjał przetwórczy, który zawdzięcza ciekawej goryczce. Smak owoców przypomina kombinację smaków maliny, jeżyny, porzeczki i borówki. Przetwory nie są za słodkie. Balans między kwasowością a słodyczą otwiera „Kamczatce” również duży potencjał kulinarny
mówi Aneta Koter, Gospodarstwo Ogrodnicze Koter.
Przed nami ważny sezon. Długo czekaliśmy by konsumenci mieli okazję spróbować jagód w formie świeżej. Jeśli poznają nasz owoc delikatesowej jakości na pewno będą chcieli kupić jagodę w postaci dżemów, soków, lodów, jagodzianek, nalewek, win i innych wspaniałych produktów na bazie jagody kamczackiej
- mówi Anna Litwin, Blue Haskap.
Od majowych truskawek, po jesienne odmiany malin, codziennie możemy cieszyć się świeżymi owocami jagodowymi krajowej produkcji. Pół roku to jest czas, w którym każdy można skutecznie budować nawyk codziennej konsumpcji. Tych nawyków bardzo nam brakuje. Oferta jagody kamczackiej pomoże nam je kształtować
– mówi dr Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Polscy plantatorzy pionierzy nadali kierunek uprawie towarowej jagody kamczackiej na świecie. Mamy największe nasadzenia odmian, które zmieniły postrzeganie tego owocu. Jesteśmy liderem w UE, a może nawet światowym liderem w produkcji owoców jagody kamczackiej. Stąd promocja tego gatunku w ramach kampanii "Czas na polskie superowoce!"
Owocem, który niebawem przejmie jagodową pałeczkę jest malina. Plantatorów wszystkich owoców jagodowych spotkamy już 30 czerwca z okazji obchodów 1 LIPCA - Dnia Owoców i Dnia Polskiej Borówki.
Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw