Cynamon ma korzystny wpływ na nasz układ pokarmowy – olejek cynamonowy i wyciąg z kory stosowane są podczas zatruć. Obniża także poziom cukru we krwi. Ponadto, posiada właściwości, które zwalczają bakterie i drożdże. Może być zatem stosowana jako naturalny konserwant. Ma również działanie przeciwzapalne. Zawiera wapń, który jest składnikiem kości oraz żelazo i chrom, dzięki któremu mamy mniejszą ochotę na słodkie przekąski.
Przyprawa ta jest zalecana w okresie nasilonej pracy umysłowej, ponieważ świetnie wpływa na pracę mózgu. Jest też znana ze swoich właściwości rozgrzewających, wspomaga trawienie, a olejek z cynamonowy można stosować podczas grypy i przeziębienia, jako środek wspomagający leczenie.
Zastosowanie w kuchni
Zazwyczaj cynamon wykorzystujemy w postaci zmielonej kory cynamonowca, która idealnie sprawdza się jako przyprawa zarówno do dań na słodko, jak i wytrawnych. Poprawia smak dań rybnych i mięsnych. Jest także wykorzystywana jako jeden ze składników dżemów, ciast czy deserów. Najczęściej w daniach na słodko, cynamon świetnie współgra z jabłkami i miodem. Ponadto, możemy dodawać go do różnego rodzaju napojów, herbaty, kawy, likierów, nalewek, grzanego piwa lub wina.
Słodki i korzenny zapach oraz właściwości przeciwtrądzikowe i antycellulitowe sprawiają, że cynamon jest również wykorzystywany jako składnik licznych kosmetyków. Warto sięgać po niego szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ nie tylko wzmacnia smak dań i napojów, ale także ma właściwości rozgrzewające i wzmacniające odporność.
Newseria Biznes / Take a Fruit