Maj to okres Komunii Świętych i czas rodzinnych spotkań. Których produktów spożywczych nie powinno zabraknąć wtedy na sklepowych półkach? – Zdecydowanie tych, charakterystycznych dla polskiej kuchni - mówi Jerzy Kurowski, dyrektor ds. sprzedaży i marketingu Cykoria S.A. - Polacy są tradycjonalistami i wykorzystują znane sobie smaki, zwłaszcza podczas rodzinnych spotkań, łączących kilka pokoleń. Kategorią, która w tym okresie rotuje najlepiej są przyprawy, zwłaszcza te jednorodne. To właśnie one najczęściej wykorzystywane są w polskiej kuchni. Liść laurowy, majeranek, pieprz, papryka i ziele angielskie to produkty generujące największą sprzedaż.
Spośród gotowych mieszanek największym powodzeniem cieszą się przyprawy do ryb, kurczaka, do mięsa mielonego oraz nasze woreczki z serii Doskonały Sposób Na ... z pomocą których możemy bez trudu upiec soczyste mięso oraz warzywa w piekarniku. Produktem, który wiedzie prym w tej kategorii jest także uniwersalna przyprawa Smakosz Extra z Natury, doskonale podkreślająca smak wszystkich, gotowanych i pieczonych potraw, mająca w składzie kilkanaście suszonych warzyw, przypraw i ziół.
Komunie to także czas słodkich wypieków. W tej kategorii Polacy także stawiają na polskie, tradycyjne receptury. To właśnie dlatego najczęściej rotującymi produktami są: cukry i proszki do pieczenia, cukry wanilinowe, cukier puder, budynie, galaretki, żelatyna, fix do bitej śmietany, kremy do tortów, sernik na zimno, krem Ekler oraz maczki i posypki dekoracyjne.
Obrót tymi produktami sięga kilkunastu procent całej sprzedaży, więc jest o co walczyć – podsumowuje Jerzy Kurowski.
Biuro prasowe Cykoria S.A.