Wrzesień to czas owocowo-warzywnego szaleństwa. Na lokalnych targowiskach znajdziemy wtedy mnóstwo cukinii, papryki, bakłażanów, pomidorów a także gruszek, jabłek i śliwek, z których można przyrządzić aromatyczne, domowe kompoty, przetwory , leczo, zupy czy śniadaniowe pasty do chleba. Jakich przypraw szukają wówczas konsumenci w sklepach?
- Pomimo, że jesień rozpoczyna się dopiero w drugiej połowie września, to już od końca sierpnia wzrasta zapotrzebowanie na typowo jesienne przyprawy - Jerzy Kurowski, dyrektor ds. sprzedaży i marketingu Cykoria S.A. - Do najlepiej rotujących należą: pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek, a także kminek, lubczyk, tymianek, oregano i papryka, zarówna ta ostra, jak i słodka.
Co warto dodać do tej listy? Z pewnością imbir, cynamon, goździki, które często wykorzystywane są do przygotowania ciast, szarlotek, owocowych deserów i domowych kompotów.
Biuro prasowe Cykoria S.A.