W Domu Kultury Kolejarza w Krakowie w miniony piątek 8 kwietnia 2016 r. odbyła się kolejna konferencja w ramach projektu pn. Cykl konferencji „Fakty i mity o mleku”. Organizatorem konferencji była Polska Izba Mleka.
Tematem przewodnim konferencji był wpływ zbilansowanej diety i prawidłowych nawyków żywieniowych na zdrowie dzieci i młodzieży, w kontekście osteoporozy. Udział w konferencji wzięło ponad 100 osób reprezentujących zarówno przedszkola, szkoły oraz lekarze i dietetycy, zaangażowani w działania związane z profilaktyką zdrowia i zdrowego trybu życia.
Prelegentami spotkania były: dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska z Kliniki Pediatrii i Zaburzeń Rozwoju Dzieci i Młodzieży Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, mgr Dominika Mękal z Centrum Radioterapii Amethyst Warszawski Uniwersytet Medyczny Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanleya Dudricka w Skawinie oraz mgr Anna Kosińska, dietetyk z Krakowskiego Centrum Dietetyki. Zaproszeni eksperci podkreślali zależność pomiędzy wpływem wartości odżywczych nabiału, w tym mleka i produktów mlecznych a skutkami jakie są wywołane w przypadku ich braku.
Podczas konferencji prelegenci zabrali nas w podroż do mlecznej krainy oraz uświadomili nam dlaczego warto pić mleko i spożywać produkty mleczne. Opisano wartości odżywcze mleka i produktów mlecznych oraz ich wpływ na organizm dzieci i młodzieży. Uczestnicy dowiedzieli się również o sposobach leczenia alergii pokarmowych oraz o produktach, które najczęściej uczulają. Szczególną uwagę zwrócono na profilaktykę osteoporozy, zbilansowaną dietę, suplementację oraz przestrzeganie prawidłowych norm żywienia. Podczas spotkania można było usłyszeć o zasadach racjonalnego odżywiania się ze szczególnym uwzględnieniem produktów mlecznych oraz o kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży. Uwypuklona została również potrzeba aktywności fizycznej oraz prawidłowego odżywiania się.
Konferencja miała na celu zwiększenie świadomości na temat mleka, produktów mlecznych oraz ich roli w diecie dzieci i młodzieży, w związku z licznymi kontrowersjami, sporami i mitami na temat mleka, które pojawiły się w ostatnich latach.
Poprzez rokrocznie podejmowane działania mamy nadzieję pokazać osobom dbającym o promocję zdrowia oraz mającym wpływ na edukację dzieci i młodzieży, w tym lekarzom, pielęgniarkom oraz kadrze pedagogicznej potrzebę spożywania mleka i produktów mlecznych przez dzieci i młodzież oraz podkreślić jak ważnym produktem jest mleko, które powinno być składnikiem ich codziennej diety.
Konferencja cieszyła się dużym zainteresowaniem ze strony grupy odbiorców również ze względu na towarzyszącą jej degustacje produktów mlecznych.
Cykl konferencji „Fakty i mity o mleku” został sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Biuro prasowe Polskiej Izby Mleka