W dniu 28 września br. zakończył się cykl audycji zrealizowanych we współpracy z Polskim Radiem Lublin Rozgłośnią Regionalną w Lublinie pod nazwą „PRODUKT POLSKI – najlepszy w Lubelskiem”.
Każdą z sześciu zrealizowanych audycji poświęcono innemu wystawcy zarejestrowanemu pod wspólną marką „Polska smakuje”, który oznacza swoje produkty logo PRODUKT POLSKI.
W trakcie tych sześciu tygodni miały miejsce wizyty w „Ekosklepie Lubelskim –Lubartowska 77”, który jest już kultowym miejscem dla smakoszy jakościowej żywności w Lublinie, z możliwością organizacji spotkań, wymiany doświadczeń, nawiązywania nowych kontaktów oraz wystawiania swoich produktów.
Ponadto odwiedzono z mikrofonem rodzinną pasiekę Państwa Janików, ekologiczne gospodarstwo Państwa Janowskich „Pod kasztanami” specjalizujące się w produkcji produktów z mleka, „Sokarnię Podlaską” Pana Piotra Stefaniuka producenta naturalnego soku tłoczonego z owoców i warzyw oraz „DOM-MAK” – wytwórnię makaronu domowego, Pana Jerzego Dąbrowskiego - specjalizującą się w produkcji makaronów jajecznych oraz wałkowanych. W ostatnim odcinku zawitano do Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli, unikalnym miejscu w Polsce, gdzie przedstawiona została produkcja miodów ze szkolnej pasieki oraz całusków pszczelowolskich - małych ciasteczek wpisanych na Listę Produktu Tradycyjnego, a Pan Marek Wojciechowski Z-ca Dyrektora OT KOWR w Lublinie opowiedział o wspieraniu polskiego pszczelarstwa przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Celem każdego z odcinków było upowszechnienie wśród konsumentów i producentów zdrowej jakościowej żywności, wiedzy na temat produktów z oznaczeniem PRODUKT POLSKI, promocji zdrowej, smacznej żywności oraz niepowtarzalnych smaków z regionu Lubelszczyzny.
KOWR