MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Cukier w cenie, kakao najtańsze od prawie 4 lat

7 lutego 2017
Cukier w cenie,  kakao najtańsze od prawie 4 lat

Po gwałtownych podwyżkach z końca grudnia 2016 roku, styczeń 2017 roku przyniósł stabilizację cen na wysokim poziomie. Na początku lutego cukier biały na londyńskiej giełdzie towarowej był notowany po 553 USD/t, a surowy na nowojorskiej po 465,8 USD/t. Przez ostatni tydzień cukier biały zyskał 2%, a surowy 2,5%. W relacji miesięcznej notowania są nieco niższe (odpowiednio 0,7 i 0,2%), a przez rok cukier biały zyskał 36,8%, a surowy 61,7%.

Przeceny w kolejnych dwóch kontraktach terminowych o najbliższym terminie realizacji były zauważalnie mniejsze. Na notowania wpływ mają obecnie przede wszystkim informacje z Indii, gdzie produkcja ma spaść poniżej konsumpcji, co może zmusić Hindusów do importu. Na razie jednak władze nie obniżają ceł. Stanął jednak eksport.

Zbliżający się sezon 2017/18 ma być zbilansowany lub nawet nadwyżkowy, co powinno w średnim horyzoncie ostudzić nieco ceny.

Styczeń 2017 roku przyniósł dalszą przecenę notowań kakao na giełdach. Przez ostatni tydzień ziarno potaniało na nowojorskiej giełdzie towarowej o 3,9% do 2116 USD/t, a na londyńskiej straciło 3,5%, spadając do 1707 GBP/t.

Notowania spadły do poziomu najniższego od blisko czterech lat. Przyczyn taniejącego kakao należy upatrywać w kilku czynnikach. Po pierwsze, wyniki przemiału ziarna w Europie, która jest największym odbiorcą kakao na świecie, były słabsze, niż oczekiwano. Po drugie, rada kawy i kakao (CCC) na Wybrzeżu Kości Słoniowej, które jest największym producentem ziarna na świecie, chce anulować zawarte wcześniej kontrakty na dostawę kakao–ich zapadalność właśnie zbliża się. Eksporterzy obawiają się, że oznacza to zwiększenie wolumenu. Na pierwszy kwartał sprzedano do tej pory 200 tys. ton na eksport. W informacjach od CCC, jakie rozesłano do handlowców, pojawiła się też niejasna informacja o konieczności pokrycia różnicy w cenie przez eksporterów.

Kontrakty były zawierane, kiedy ziarno było droższe niż obecnie, co może oznaczać, że CCC chce zwiększyć wywóz po starych, lepszych cenach. Po trzecie, Międzynarodowa Organizacja Kakao (ICCO) zwiększyła swój szacunek światowych zapasów ziarna, pojawiły się też pierwsze prognozy, według których oczekiwany w sezonie 2016/17 globalny deficyt będzie dużo mniejszy, niż początkowo zakładano.   

FAPA/FAMMU na podst.: Reuters, ICE, ICCO


POWIĄZANE

W ostatnich latach przemysł rozrywkowy w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany. Dz...

W dzisiejszym świecie, w którym technologia jest nieodłącznym elementem życia co...

W dzisiejszym świecie zmiany w gospodarce zachodzą w zastraszającym tempie. Prze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę