Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Cukier surowy najdroższy od półtora roku

31 maja 2016
Cukier surowy najdroższy od półtora roku

Mimo odczuwalnych wahań notowań cukru, maj przyniósł dalszą ich podwyżkę na giełdach. Przez ostatni tydzień w Londynie cukier biały zyskał 0,6%, wzrastając do 479,7 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy podrożał o 2,1% do 378,3 USD/t.

W relacji miesięcznej cukier był droższy odpowiednio o 4,1 i 10,4%. Natomiast w relacji rocznej cukier surowy był droższy aż o 44,6%, a cukier biały o 38,8%.

W maju podwyżki były bardziej widoczne w przypadku cukru surowego niż białego, co można tłumaczyć silnym popytem na surowiec do rafinacji. Premia cukru białego wynosi obecnie około 100 USD/t i jest wyższa w relacji rocznej o 21%.

W maju obserwowano też wzmożone zakupy ze strony krajów z Afryki Północnej związane ze zbliżającym się ramadanem. Cukier surowy jest obecnie najdroższy od półtora roku. Powodów ostatnich podwyżek należy upatrywać w coraz wyższych prognozach deficytu cukru w sezonie 2015/16 i następnym na globalnym rynku cukru.

Bezpośredni wpływ na notowania miała również sytuacja techniczna rynku oraz rosnące zaangażowanie inwestorów krótkoterminowych - ich zaangażowanie w długą pozycję (kupuj) jest rekordowo wysokie pod koniec maja.  

FAPA/FAMMU na podst.: Reuters, ICE


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę