Mimo odczuwalnych wahań notowań cukru, maj przyniósł dalszą ich podwyżkę na giełdach. Przez ostatni tydzień w Londynie cukier biały zyskał 0,6%, wzrastając do 479,7 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy podrożał o 2,1% do 378,3 USD/t.
W relacji miesięcznej cukier był droższy odpowiednio o 4,1 i 10,4%. Natomiast w relacji rocznej cukier surowy był droższy aż o 44,6%, a cukier biały o 38,8%.
W maju podwyżki były bardziej widoczne w przypadku cukru surowego niż białego, co można tłumaczyć silnym popytem na surowiec do rafinacji. Premia cukru białego wynosi obecnie około 100 USD/t i jest wyższa w relacji rocznej o 21%.
W maju obserwowano też wzmożone zakupy ze strony krajów z Afryki Północnej związane ze zbliżającym się ramadanem. Cukier surowy jest obecnie najdroższy od półtora roku. Powodów ostatnich podwyżek należy upatrywać w coraz wyższych prognozach deficytu cukru w sezonie 2015/16 i następnym na globalnym rynku cukru.
Bezpośredni wpływ na notowania miała również sytuacja techniczna rynku oraz rosnące zaangażowanie inwestorów krótkoterminowych - ich zaangażowanie w długą pozycję (kupuj) jest rekordowo wysokie pod koniec maja.
FAPA/FAMMU na podst.: Reuters, ICE