Drugi tydzień czerwca 2016 roku przyniósł gwałtowne podwyżki notowań cukru na giełdach. Przez ostatni tydzień w Londynie cukier biały podrożał o 9,6% do 527,7 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy zyskał 12,6%, wzrastając do 432,3 USD/t. W relacji miesięcznej cukier był droższy odpowiednio o 10 i 16,9%. Natomiast w relacji rocznej cukier surowy był droższy aż o 63,3%, a cukier biały o 51%.
Cukier jest obecnie najdroższy od dwóch i pół roku. Silnie podrożały też kontrakty terminowe z późniejszymi dostawami–na surowy o 10-12% (dostawa grudzień i marzec), a na biały o 8-9% (dostawa na październik i grudzień). Podwyżki obserwowano też w samej Brazylii, gdzie cukier przez ostatni tydzień zyskał 11,4%, wzrastając do 480,2 USD/t, a w Tajlandii wzrósł o 6,2% do 513,9 USD/t.
Powodem tych dynamicznych podwyżek jest sytuacja w Brazylii, gdzie silne deszcze mogą zakłócić kampanię cukrowniczą. Po pierwsze, opady mogą utrudnić i opóźnić same zbiory. Po drugie, deszcz wydłuży czas załadunku w portach. Za podwyżkami przemawia też światowy bilans cukru, który ma zamknąć się wysokim deficytem w sezonie 2015/16 i następnym. Co ważne, prognozy niedoboru cukru są sukcesywnie zwiększane.
Po majowych przecenach początek czerwca przyniósł wzrosty notowań kakao na giełdach. W Nowym Jorku ziarno podrożało przez ostatni tydzień o 2,6% do 3090 USD/t, a w Londynie o 1% do 2230 BGP/t. W relacji rocznej kakao było odpowiednio tańsze o 1% i droższe o 7%. Przyczyn ostatnich podwyżek należy upatrywać w gorszych wynikach w środku kampanii w Zachodniej Afryce, ale podwyżki mogą okazać się krótkotrwałe, bo deszcze na Wybrzeżu Kości Słoniowej mogą mieć korzystny wpływ na zbiory.
FAPA/FAMMU na podst.: Reuters, ICE, ICCO