Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Cukier drożeje, a my jemy go coraz mniej

3 stycznia 2016
Cukier drożeje, a my jemy go coraz mniej
PAP / Jakub Kaczmarczyk

Drożejący cukier obniża jego spożycie w Polsce - podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Z jego wyliczeń wynika, że spożycie cukru w gospodarstwach domowych w pierwszym półroczu 2015 roku przeciętnie miesięcznie wyniosło 1 kg na osobę.

Było to o 10 proc. mniej niż rok wcześniej.

Utrzymały się duże różnice konsumpcji w poszczególnych grupach gospodarstw domowych.

I tak w gospodarstwach domowych rolników spożycie spadło o 8,2 proc. do 1,53 kg/osobę, a w rodzinach emerytów i rencistów o 11 proc. do 1,28 kg/osobę.

Z kolei w gospodarstwach domowych pracowników spożycie spadło o 9,4 proc. do 0,87 kg/osobę, a w rodzinach osób utrzymujących się z pracy na własny rachunek o 11 proc. do 0,73 kg/osobę.

(PAP)


POWIĄZANE

Traktor blokujący ruch drogowy w Brukseli/ Fot. Bogdan Hoyaux [© European Union ...

Dla certyfikowanych ukraińskich producentów rolnych zajmujących się produkcją ek...

Zgodnie z wynikami trzech kwartałów 2024 r. rumuński port Konstanca zmniejszył o...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę