biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Cukier drożeje, a my jemy go coraz mniej

3 stycznia 2016
Cukier drożeje, a my jemy go coraz mniej
PAP / Jakub Kaczmarczyk

Drożejący cukier obniża jego spożycie w Polsce - podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Z jego wyliczeń wynika, że spożycie cukru w gospodarstwach domowych w pierwszym półroczu 2015 roku przeciętnie miesięcznie wyniosło 1 kg na osobę.

Było to o 10 proc. mniej niż rok wcześniej.

Utrzymały się duże różnice konsumpcji w poszczególnych grupach gospodarstw domowych.

I tak w gospodarstwach domowych rolników spożycie spadło o 8,2 proc. do 1,53 kg/osobę, a w rodzinach emerytów i rencistów o 11 proc. do 1,28 kg/osobę.

Z kolei w gospodarstwach domowych pracowników spożycie spadło o 9,4 proc. do 0,87 kg/osobę, a w rodzinach osób utrzymujących się z pracy na własny rachunek o 11 proc. do 0,73 kg/osobę.

(PAP)


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki od lat produkuje sery dojrzewające bez chlorku wapn...

Deregulacja - rzadko które słowo zrobiło taką karierę w ostatnich miesiącach. Je...

Raport WEI wzywa do redefinicji polskiej polityki zdrowotnej   Warsaw Enterprise...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę