aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

COVID-19 nie zaszkodził brazylijskiej branży!

19 stycznia 2021
COVID-19 nie zaszkodził brazylijskiej branży!

Produkcja mięsa drobiowego w Brazylii w 2020 roku wzrosła o 4,2 proc. do 13,8 mln ton. Głównym motorem tego wzrostu była konsumpcja wewnętrzna. Na rynku krajowym sprzedano 9,6 mln ton drobiu czyli aż o 6,3  proc. więcej niż w roku 2019.

Popyt wewnętrzny rósł  dzięki rosnącemu spożyciu. W 2020 roku statystyczny Brazylijczyk zjadł 45 kilogramów mięsa drobiowego czyli pięć procent więcej niż w 2019 roku, kiedy spożycie  wynosiło niespełna 43 kilogramy na osobę. Jednak Brazylijczycy mają także powody do radości ze względu na  wolumen sprzedaży zagranicznej, który wzrósł w 2020 roku o 0,5 proc. w stosunku do roku poprzedniego.

Brazylijscy analitycy źródeł sukcesów eksportowych upatrują w  ASF, które sprawia kłopoty producentom  trzody chlewnej w Azji i Europie. Jeśli chodzi o niwelowanie wpływu skutków COVID19 na drobiarstwo to podkreśla się pomoc jakiej branży udzielał brazylijski rząd.

Równie dobrze jak producenci mięsa drobiowego  radzą sobie brazylijscy producenci jaj. Produkcja w 2020 roku, w stosunku do roku 2019, wzrosła aż o 9,1  proc.! Podaż jaj wyniosła 53,5 mld sztuk.

 

KIPDiP


POWIĄZANE

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...

Przy 428 głosach za, 131 przeciw i 44 wstrzymujących się, posłowie poparli przed...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę