Spółdzielcy zrzeszeni we FrieslandCampina, którzy wypadają bydło mleczne na łąkach są coraz liczniejsi. Już 83% z nich stosuje czasowy wypas krów na naturalnych pastwiskach. Trend ten umacnia się mimo problemów takich jak susza.
Frans Keurentjes, Prezes Zuivelcoöperatie FrieslandCampina skomentował to następująco: – Możemy być dumni z tego, że liczba krów wypasanych w sposób naturalny rośnie. Jesteśmy zadowoleni ze wzrostu liczby hodowców stosujących ten sposób karmienia i dziękujemy wszystkim za ich wysiłek. To niemziernie ważne, aby krowy nie zniknęły z holenderskiego krajobrazu. Chęć konsumentów, aby płacić więcej za takie mleko, pozwala na dodatkowy dochód gospodarstwa.
Naturalny sposób odżywiania krów cieszy się wysoką akceptacją społeczną, a FrieslandCampina dopłaca swoim członkom, którzy wypadają swoje zwierzęta w ten sposób minimum 120 dni rocznie przez 6 godzin. Premia za takie działanie wynosi 1,5 euro za 100 kg mleka. Konsumenci mogą rozpoznać taki produkt poprzez logo łąki na opakowaniach.
Forum Mleczarskie