MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Co młynarze sądzą o jakości pszenicy z tegorocznego zbioru ?

4 września 2023
Co młynarze sądzą o jakości pszenicy z tegorocznego zbioru ?

Na przestrzeni kilku ostatnich lat jakość pszenicy zbieranej w Polsce nie budziła zastrzeżeń – parametry ziarna były dobre lub bardzo dobre. Krajowa pszenica charakteryzowała się wysokim białkiem – średnio, dla całości produkcji, było to nawet powyżej 13%. Niestety w bieżącym roku mamy zupełnie inną sytuację. Doniesienia z młynów, punktów skupowych oraz od samych rolników mówią o dużo niższym białku.

Jedną z przyczyn tego stanu rzeczy był zróżnicowany przebieg pogody w okresie wegetacji w zależności od regionu. W niektórych powiatach południa Polski wystąpił nadmiar opadów, a na północy raportowano ich dokuczliwy brak. I choć przyjdzie jeszcze czas na szczegółowe analizy, to jedno już wiemy – udział pszenicy z białkiem między 9% a 12% jest bardzo duży i niespotykany w poprzednich sezonach.
– Aby uzmysłowić sobie skalę problemu, dość powiedzieć, że w poprzednich latach taka pszenica nie była przedmiotem zainteresowania młynów. Pszenica o białku poniżej 12% w zdecydowanej większości była przeznaczana na pasze. Jednocześnie doniesienia z punktów skupów mówią o niskim udziale wysokojakościowej pszenicy o białku 13,5% lub wyżej. Fakt ten ma już odzwierciedlenie choćby w wyższych cenach za taką pszenicę płaconych przez firmy dostarczające ziarno do portów z przeznaczeniem na eksport – tłumaczy  Krzysztof Gwiazda, Prezes Zarządu Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego.
Dodatkowym problemem, z jakim mamy do czynienia w tym roku, jest fakt, iż część zebranej pszenicy (szczególnie na północy i częściowo zachodzie Polski) ma obniżony inny, bardzo istotny parametr, a mianowicie tzw. liczbę opadania. To efekt niepożądanych deszczy w trakcie żniw. Niska liczba opadania poniżej pewnego poziomu dyskwalifikuje ziarno jako konsumpcyjne. Taka pszenica nadaje się już tylko na pasze.
Trudno dziś oszacować precyzyjnie udział pszenicy paszowej w całości zbioru. Według niektórych ocen jest to ok. 40%  według innych nawet 60%. W perspektywie kilku następnych tygodni, w miarę spływu wyników kolejnych analiz, nasza wiedza będzie pełniejsza.
 Dziś jedno jest pewne – jakość pszenicy jest znacznie niższa niż w poprzednich latach, należy więc liczyć się z bardzo trudnym sezonem dla przemysłów młynarskiego, piekarskiego i cukierniczego. Wydaje się, że będzie konieczne obniżenie wymagań piekarzy i przemysłu piekarniczego co do poziomu białka i glutenu w mąkach. Natomiast mąki specjalne o wysokiej zawartości białka będą musiały podrożeć – podsumowuje Krzysztof Gwiazda.

oprac, e-mk, ppr.pl;


POWIĄZANE

Ten spór wciąż rozpala emocje Polacy uwielbiają święta, ale równie mocno kochają...

W dzisiejszym świecie innowacje technologiczne są na porządku dziennym. Każdego ...

‘Dlaczego chcesz się przebranżowić?’, to najnowszy konkurs przygotowany przez po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę