Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ciasto marchewkowo - morelowe z kremem twarogowym

16 kwietnia 2020
Ciasto marchewkowo - morelowe z kremem twarogowym
Newseria Lifestyle

Zaskocz domowników pysznym ciastem marchewkowym. Sprawdź przepis blogerki kulinarnej Justyny Dragan.

Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm):

Ciasto marchewkowe:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 200 g marchewki
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżki naturalnego gorzkiego kakao
  • 1 op. orzechów włoskich Bakal
  • 100 g moreli suszonych Bakal


Konfitura morelowa:

  • 100 g moreli suszonych Bakal
  • 100 ml wrzątku
  • 1 łyżka soku z cytryny


Krem twarogowy:

  • 400 g twarogu tłustego
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki powyższej konfitury morelowej


Do dekoracji:

  • 30 g gorzkiej czekolady + 15 g masła
  • kilka sztuk moreli suszonych Bakal
  • kilka sztuk orzechów włoskich Bakal


Przygotowanie:

Ciasto marchewkowe: 
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i kakao. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie posiekać, morele drobno pokroić. Jajka ubić z solą oraz cukrem do jasności i puszystości. Nadal ubijając wlewać strumyczkiem olej. Dodać startą marchewkę, posiekane bakalie i wymieszane suche składniki. Całość krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera. Masę przelać do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 70 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Nożykiem oddzielić boki ciasta od rantów tortownicy.

Konfitura morelowa: 
Morele zalać wrzątkiem, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie, nie odsączając morel z wody, dodać do nich łyżkę soku z cytryny i całość zmiksować na gęstą konfiturę.

Krem twarogowy: 
Twaróg zmielić trzykrotnie. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości, następnie dodać zmielony twaróg, ekstrakt z wanilii oraz dwie łyżki przygotowanej wcześniej konfitury morelowej. Całość zmiksować do połączenia. Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić ostrym nożem z ząbkami na dwa równe blaty. Dolny wysmarować pozostałą konfiturą morelową, wyłożyć ¾ kremu twarogowego (polecam wyciskać przez rękaw cukierniczy). Przykryć II blatem ciasta. Górę przyozdobić rozetkami kremu, oblać polewą czekoladową (czekoladę wraz z masłem stopić w kąpieli wodnej). Udekorować suszonymi morelami i orzechami włoskimi. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego!

Bakalie dostępne są w sklepie marki Bakal: https://bakalsklep.pl

 

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę