Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Chrupiące lato na talerzu!

19 lipca 2019
Chrupiące lato na talerzu!
Newseria Lifestyle

Choć lato w pełni to pogoda za oknem potrafi zaskakiwać. Raz jest upalnie, następnego dnia deszczowo i ponuro. Niezależnie od temperatury, wakacje to doskonała okazja do spotkań ze znajomymi. Wspólny czas urozmaicą lekkie przekąski z kolorowymi, chrupiącymi warzywami.

Spotkania z przyjaciółmi to nie tylko świetna zabawa, ale również doskonała okazja do odkrywania nowych smaków. W wakacje mamy więcej czasu na rozwijanie swoich kulinarnych umiejętności, a do tego chętniej sięgamy też po sezonowe warzywa i owoce, które latem smakują jeszcze lepiej. Kolorowe dania przekonają do siebie nawet największych przeciwników warzyw. W połączeniu z plastrami VeggieDay zyskają też kolejnych zwolenników dań wegetariańskich.

Sajgonki to popularne danie kuchni chińskiej przygotowywane w licznych wariacjach kulinarnych. Sajgonki mogą być lekkie, niskokaloryczne i w dalszym ciągu smaczne. W środku skrywają plastry VeggieDay z brokułami i mnóstwo chrupiących warzyw. W towarzystwie azjatyckiego sosu na bazie masła orzechowego smakują świetnie. Dobór składników jest dowolny, ale wybierając swoje ulubione warzywa i dodatki na pewno będzie pysznie. Zaskocz przyjaciół kreatywnością w kuchni i przekonajcie się, jak chrupie lato na talerzu.

 

Lekkie sajgonki z plastrami wegetariańskimi i warzywami

Składniki:                 

  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 miniaturowa sałata rzymska
  • prażony sezam do posypania
  • nać kolendry

Sos orzechowy: 1 łyżka masła orzechowego, 1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżeczka sosu chili, kilka łyżeczek wody

 

Sposób przygotowania:

Marchewkę obieramy, kroimy w kawałki wielkości zapałki. Ogórki kroimy w taki sam sposób jak marchew. Plastry wegetariańskie kroimy w podłużne paski.

Arkusz papieru ryżowego moczymy przez kilkanaście sekund w ciepłej wodzie. Przekładamy go na deskę kuchenną, na środku układamy 2 listki sałaty, 1/8 plastrów wegetariańskich, kapusty, marchewki i ogórków. Dodajemy kilka listków kolendry, posypujemy sezamem. Składamy i zwijamy jak krokiety. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe sajgonki.

Składniki sosu mieszamy, dolewając stopniowo zimną wodę do uzyskania preferowanej gęstości. Sajgonki podajemy z dodatkiem sosu orzechowego.

Wskazówka: Do sajgonek można użyć innych ulubionych warzyw. Dobrze sprawdzi się kalarepa, papryka, rzodkiewki.

Smacznego!

 

 

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

Traktor blokujący ruch drogowy w Brukseli/ Fot. Bogdan Hoyaux [© European Union ...

Dla certyfikowanych ukraińskich producentów rolnych zajmujących się produkcją ek...

Zgodnie z wynikami trzech kwartałów 2024 r. rumuński port Konstanca zmniejszył o...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę