Choć lato w pełni to pogoda za oknem potrafi zaskakiwać. Raz jest upalnie, następnego dnia deszczowo i ponuro. Niezależnie od temperatury, wakacje to doskonała okazja do spotkań ze znajomymi. Wspólny czas urozmaicą lekkie przekąski z kolorowymi, chrupiącymi warzywami.
Spotkania z przyjaciółmi to nie tylko świetna zabawa, ale również doskonała okazja do odkrywania nowych smaków. W wakacje mamy więcej czasu na rozwijanie swoich kulinarnych umiejętności, a do tego chętniej sięgamy też po sezonowe warzywa i owoce, które latem smakują jeszcze lepiej. Kolorowe dania przekonają do siebie nawet największych przeciwników warzyw. W połączeniu z plastrami VeggieDay zyskają też kolejnych zwolenników dań wegetariańskich.
Sajgonki to popularne danie kuchni chińskiej przygotowywane w licznych wariacjach kulinarnych. Sajgonki mogą być lekkie, niskokaloryczne i w dalszym ciągu smaczne. W środku skrywają plastry VeggieDay z brokułami i mnóstwo chrupiących warzyw. W towarzystwie azjatyckiego sosu na bazie masła orzechowego smakują świetnie. Dobór składników jest dowolny, ale wybierając swoje ulubione warzywa i dodatki na pewno będzie pysznie. Zaskocz przyjaciół kreatywnością w kuchni i przekonajcie się, jak chrupie lato na talerzu.
Lekkie sajgonki z plastrami wegetariańskimi i warzywami
Składniki:
Sos orzechowy: 1 łyżka masła orzechowego, 1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżeczka sosu chili, kilka łyżeczek wody
Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy, kroimy w kawałki wielkości zapałki. Ogórki kroimy w taki sam sposób jak marchew. Plastry wegetariańskie kroimy w podłużne paski.
Arkusz papieru ryżowego moczymy przez kilkanaście sekund w ciepłej wodzie. Przekładamy go na deskę kuchenną, na środku układamy 2 listki sałaty, 1/8 plastrów wegetariańskich, kapusty, marchewki i ogórków. Dodajemy kilka listków kolendry, posypujemy sezamem. Składamy i zwijamy jak krokiety. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe sajgonki.
Składniki sosu mieszamy, dolewając stopniowo zimną wodę do uzyskania preferowanej gęstości. Sajgonki podajemy z dodatkiem sosu orzechowego.
Wskazówka: Do sajgonek można użyć innych ulubionych warzyw. Dobrze sprawdzi się kalarepa, papryka, rzodkiewki.
Smacznego!
Newseria Lifestyle