Eksport mięsa drobiowego z Tajlandii do Chin został poważnie zakłócony z powodu licznych przypadków infekcji COVID-19 w tajskich zakładach przetwórstwa kurczaków i ograniczenia przez nie działalności. Zamknięty został nawet największy zakład przetwórstwa kurczaków w Tajlandii.
Sytuacja ta spowodowała gwałtowny wzrost cen i istnieją obawy o brak dostępu do niektórych produktów, jeśli dojdzie do nasilenia zakażeń do połowy sierpnia. Chińscy importerzy twierdzą jednak, że na rynku chińskim jest wciąż dużo zapasów ze względu na spadek popytu konsumpcyjnego na importowany drób w czasie pandemii. Chińskie władze zaostrzyły regulacje importowe z powodu COVID-19, a wiele restauracji nie jest chętnych do zakupu importowanych kurczaków.
Chiński import tajskich kurczaków wzrósł w 2020 roku o 82 proc. Odkąd Chiny wznowiły import mrożonego mięsa drobiowego z Tajlandii w marcu 2018 roku wielkość dostaw z Tajlandii wzrastała każdego roku. W 2019 roku Chiny sprowadziły z Tajlandii 65 420 ton produktów z kurczaka (o wartości 170 milionów dolarów), co stanowi wzrost o 252 procent od 2018 roku (r/r).
Chiny są drugim największym, po Japonii, odbiorcą tajskich mrożonych produktów z kurczaka. Tajlandia jest czwartym, co do wielkości, źródłem importu mrożonych produktów z kurczaka w Chinach.
KIPDiP