Wojna handlowa pomiędzy USA i Chinami przybiera na sile. W piątek 23 sierpnia br. Chiny, w odpowiedzi na amerykańskie sankcje celne, nałożyły dodatkowe 10% cła na wieprzowinę pochodzącą z USA. Jest to kolejny dotkliwy cios wymierzony w eksporterów amerykańskich lokujących produkty wieprzowe na rynku chińskim.
Przypomnijmy, że do tej pory wieprzowina pochodząca z USA była obłożona 62% cłem. Dodatkowe 10% cła jeszcze bardziej pogarsza konkurencyjność produktów wieprzowych z USA oraz powiększa frustrację producentów, którzy tracą prawdopodobnie największą w historii okazję na zrobienia biznesu w Chinach. Straty amerykańskich producentów trzody chlewnej z powodu wojny handlowej szacowane przez amerykańskie organizacje farmerów wynoszą ok. 1 mld dolarów.
Władze chińskie zapewniają, że sytuacja związana z zaopatrzeniem rynku w wieprzowinę jest pod kontrolą. Niedobory produkcji mięsa wieprzowego na skutek zmniejszenia się pogłowia świń o połowę zostaną pokryte przez inne produkty białkowe. Tymczasem średnia cena żywca wieprzowego w Chinach według firmy Genesus wzrosła do 25,25 juanów /kg (13,9 zł/kg). W stosunku do sytuacji z lutego br. cena świń została podwojona. Dynamika wzrostu importu wieprzowiny do Chin za pierwsze półrocze 2019 roku wyniosła 62%. Głównym beneficjentem wzrostu są kraje Unii Europejskiej: Hiszpania, Niemcy , Dania i Holandia. Spodziewamy się, że rosnące ceny wieprzowiny wywołają jeszcze większą presję na chińskich importerach, a wysokie ceny skupu żywca wieprzowego zostaną utrzymane.
źródło: POLSUS