Zbiory jabłek w Chinach w sezonie 2016/2017 oszacowano na 43,5 mln ton, to jest o 2% więcej wobec poprzedniego sezonu. Łączna powierzchnia upraw sadów jabłoniowych w Chinach to około 2,34 mln ha, a dominującą w uprawie jest odmiana Fuji z około 70% udziałem w chińskich zbiorach.
Jabłka to najpopularniejszy w Chinach owoc z bardzo długą tradycją w spożyciu. Okazuje się, że w minionym sezonie w przechowalniach magazynowane było około 12,0 mln ton odmiany Fuji.
W bieżącym sezonie Chińczycy spodziewają się rekordowego wolumenu wysyłki jabłek poza granicę. Chociaż w stosunku do łącznego wolumenu zbiorów eksport jabłek jest bardzo mały i corocznie kształtuje się zaledwie na poziomie 750,0 tys. ton–reszta zbiorów konsumowana jest na lokalnym rynku. Wstępne dane dotyczące eksportu w tym sezonie to nawet 1,5 mln ton.
Chińskie jabłka kierowane są przede wszystkim na rynki azjatyckie oraz na rynek rosyjski, zwłaszcza po wprowadzonym embargo na unijne produkty.
Spore ilości jabłek kierowane są także corocznie do przetwórstwa–tu prawie w 100% w postaci koncentratu soku jabłkowego. W omawianym sezonie 2016/2017 będzie to około 4,4 mln ton.
FAMMU/FAPA na podst.: Attache Reports USDA