Chianti to aromatyczne, czerwone włoskie wino z prawdziwie toskańską duszą. Jego niezwykły bukiet sprawia, że nie sposób przejść obok niego obojętnie. To absolutna klasyka, która zachwyca podniebienia koneserów. Poznaj historię tego włoskiego wina i sprawdź, jak wybrać najlepsze dla siebie!
Nie da się ukryć, że w tym winie drzemie prawdziwa moc smaku. Trunek ten kryje w sobie nuty czerwonych owoców (w tym wiśni, porzeczek śliwek i jagód) oraz akcenty ziołowe ( w tym szałwii, rozmarynu i anyżu). To wszystko w połączeniu z wysoką kwasowością i intrygującą wytrawnością zamkniętą w czerwonym winie.
Jego ojczyzną jest region o tej samej nazwie, który znajduje się w samym sercu Toskanii. Ten rodzaj trunku powstaje głównie ze szczepu winogron Sangiovese, który musi stanowić minimum 70% produkowanego wina.
Warto wiedzieć, że ten rodzaj wina niejedno ma imię. Zależy ono bowiem nie tylko od jego jakości, lecz także m.in. od czasu dojrzewania. Dlatego przygotowaliśmy krótki poradnik po najpopularniejszych rodzajach tego toskańskiego trunku.
Pod tą nazwą kryje się podstawowa wersja toskańskiego wina.
Ta kategoria charakteryzuje się wyższymi wymaganiami pod względem jakości niż wersja podstawowa.
Prestiżowe wino o bardzo wysokiej jakości. Jego znakiem rozpoznawczym jest czarny kogut na etykiecie.
Ten rodzaj wina dojrzewa minimum przez 2 lata, co przekłada się na jego głębszy smak i aromat.
Obecnie najwyższa i najbardziej ekskluzywna kategoria win Chianti, które muszą dojrzewać minimum 30 miesięcy.
Świetnie czuje się ono w kieliszkach przeznaczonych do czerwonego wina. Do jego serwowania warto więc wybrać pękate naczynie, które lekko zwiększa się ku górze. Podczas delektowania się tym trunkiem należy pamiętać, by kieliszka nie trzymać za czaszę, a jedynie za nóżkę.
Wino to podkreśli także smak naszych ulubionych potraw. Oczywiście pod warunkiem, że je odpowiednio z nimi sparujemy. Trunek ten dobrze współgra między innymi z dziczyzną i wołowiną, makaronami, lekkimi sałatkami, serami i grillowanymi warzywami. Dobrze czuje się także w towarzystwie prawdziwej włoskiej pizzy.
Chianti doskonale smakuje solo. Nie oznacza to jednak, że nie warto eksperymentować z połączeniami, które do niego pasują i pozwalają wydobyć niezwykły bukiet tego wina.
Ten drink to idealne połączenie owocowych aromatów, lekkich bąbelków i delikatnej słodyczy.
Składniki:
Przygotowanie:
Klasyczny hiszpański drink z włoskim twistem, który jest wręcz stworzony do spotkań w gronie przyjaciół.
Składniki:
Przygotowanie:
Baskijski klasyk, gdzie czerwone wino łączy się ze słodkimi bąbelkami. Wybór idealny na lato w plenerze.
Składniki:
Przygotowanie:
Ten rodzaj trunku jest idealnym wyborem, jeśli chcesz zacząć swoją przygodę z czerwonym winem. Ten toskański skarb zadowoli kubki smakowe pity solo lub będzie doskonałym uzupełnieniem (nie tylko) włoskiej uczty. Dlatego zdecydowanie warto dać mu szansę i odkryć niezwykłe smaki, które ma do zaoferowania.
oprac e-red, ppr.pl