europejskie forum rolników 2025

Chianti - smak Toskanii zamknięty w butelce

1 kwietnia 2025
Chianti - smak Toskanii zamknięty w butelce

Chianti to aromatyczne, czerwone włoskie wino z prawdziwie toskańską duszą. Jego niezwykły bukiet sprawia, że nie sposób przejść obok niego obojętnie. To absolutna klasyka, która zachwyca podniebienia koneserów. Poznaj historię tego włoskiego wina i sprawdź, jak wybrać najlepsze dla siebie!

Jak smakuje Chianti

Nie da się ukryć, że w tym winie drzemie prawdziwa moc smaku. Trunek ten kryje w sobie nuty czerwonych owoców (w tym wiśni, porzeczek śliwek i jagód) oraz akcenty ziołowe ( w tym szałwii, rozmarynu i anyżu). To wszystko w połączeniu z wysoką kwasowością i intrygującą wytrawnością zamkniętą w czerwonym winie.

Skąd pochodzi

Jego ojczyzną jest region o tej samej nazwie, który znajduje się w samym sercu Toskanii. Ten rodzaj trunku powstaje głównie ze szczepu winogron Sangiovese, który musi stanowić minimum 70% produkowanego wina.

 

Chianti - smak Toskanii  

Rodzaje Chianti

Warto wiedzieć, że ten rodzaj wina niejedno ma imię. Zależy ono bowiem nie tylko od jego jakości, lecz także m.in. od czasu dojrzewania. Dlatego przygotowaliśmy krótki poradnik po najpopularniejszych rodzajach tego toskańskiego trunku.

Chianti

Pod tą nazwą kryje się podstawowa wersja toskańskiego wina.

Chianti Superiore

Ta kategoria charakteryzuje się wyższymi wymaganiami pod względem jakości niż wersja podstawowa.

Chianti Classico

Prestiżowe wino o bardzo wysokiej jakości. Jego znakiem rozpoznawczym jest czarny kogut na etykiecie.

Chianti Riserva

Ten rodzaj wina dojrzewa minimum przez 2 lata, co przekłada się na jego głębszy smak i aromat.

Chianti Gran Selezione

Obecnie najwyższa i najbardziej ekskluzywna kategoria win Chianti, które muszą dojrzewać minimum 30 miesięcy.

Jak i w czym serwować toskańskie wino

Świetnie czuje się ono w kieliszkach przeznaczonych do czerwonego wina. Do jego serwowania warto więc wybrać pękate naczynie, które lekko zwiększa się ku górze. Podczas delektowania się tym trunkiem należy pamiętać, by kieliszka nie trzymać za czaszę, a jedynie za nóżkę.

Z czym łączyć Chianti

Wino to podkreśli także smak naszych ulubionych potraw. Oczywiście pod warunkiem, że je odpowiednio z nimi sparujemy. Trunek ten dobrze współgra między innymi z dziczyzną i wołowiną, makaronami, lekkimi sałatkami, serami i grillowanymi warzywami. Dobrze czuje się także w towarzystwie prawdziwej włoskiej pizzy.

Przepisy na koktajle

Chianti doskonale smakuje solo. Nie oznacza to jednak, że nie warto eksperymentować z połączeniami, które do niego pasują i pozwalają wydobyć niezwykły bukiet tego wina.

Włoski Spritz

Ten drink to idealne połączenie owocowych aromatów, lekkich bąbelków i delikatnej słodyczy.

Składniki:

  • 90 ml Chianti
  • 60 ml wody gazowanej
  • 15 ml syropu z czarnego bzu
  • plasterki cytryny
  • lód

Przygotowanie:

  1. Napełnij kieliszek do czerwonego wina lodem.
  2. Wlej do niego Chianti, a następnie dodaj syrop z czarnego bzu.
  3. Całość uzupełnij wodą gazowaną i delikatnie wymieszaj.
  4. Udekoruj drink plasterkiem cytryny.

Toskańska Sangria

Klasyczny hiszpański drink z włoskim twistem, który jest wręcz stworzony do spotkań w gronie przyjaciół.

Składniki:

  • butelka Chianti
  • 60 ml likieru pomarańczowego
  • 3 pomarańcze
  • 2 jabłka
  • 5 łyżek miodu
  • woda gazowana

Przygotowanie:

  1. W dużym naczyniu połącz wszystkie płynne składniki.
  2. Dodaj pokrojone w plasterki owoce.
  3. Całość włóż do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  4. Tuż przed podaniem wlej wodę gazowaną. Uważaj jednak, by zbytnio nie rozcieńczyć drinka.

Calimocho

Baskijski klasyk, gdzie czerwone wino łączy się ze słodkimi bąbelkami. Wybór idealny na lato w plenerze.

Składniki:

  • 500 ml Chianti
  • 500 ml coli
  • sok z połowy limonki
  • lód

Przygotowanie:

  1. Do dużego naczynia z lodem wlej Chianti.
  2. Dodaj dobrze schłodzoną colę i wlej sok z limonki.
  3. Całość delikatnie zamieszaj i podawaj schłodzone.

Winna podróż do Toskanii

Ten rodzaj trunku jest idealnym wyborem, jeśli chcesz zacząć swoją przygodę z czerwonym winem. Ten toskański skarb zadowoli kubki smakowe pity solo lub będzie doskonałym uzupełnieniem (nie tylko) włoskiej uczty. Dlatego zdecydowanie warto dać mu szansę i odkryć niezwykłe smaki, które ma do zaoferowania.

oprac e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Parlament Europejski zebrał się 1 kwietnia 2025 roku na kolejnej sesji plenarnej...

Podczas XX edycji konkursu „Mleczne Mistrzostwa Polski”, organizowanego przez Kr...

Gęsty i soczyście zielony trawnik to chluba każdego posiadacza przydomowego ogro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę