Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Chelat chelatowi nierówny

15 listopada 2017
Chelat chelatowi nierówny

Skuteczność dolistnego nawożenia roślin uprawnych spowodowała, iż takie zabiegi weszły już do kanonu powszechnie stosowanej agrotechniki. O ile początkowo stosowano je głównie interwencyjnie, o tyle w ostatnich latach stanowią one istotny element działania prewencyjnego, jako uzupełnienie nawożenia doglebowego, mającego na celu efektywne odżywienie plantacji. Oferta nawozów dolistnych na polskim rynku jest coraz bogatsza i zawiera szeroką gamę różnorodnych preparatów.

Mikroelementy w oferowanych na rynku nawozach najczęściej występują w postaci soli lub są schelatowane. Z roku na rok zwiększa się zainteresowanie nawozami chelatowymi pomimo ich wyższej ceny. W pełni rekompensuje to fakt, iż przy niewielkiej dawce nawozu uzyskuje się zadowalający efekt końcowy. Zaletą tych preparatów jest znakomita rozpuszczalność w wodzie. Chelaty pierwiastków są łatwo wchłaniane przez liście i wyjątkowo szybko przyswajane. W przeciwieństwie do nich nawozy oparte na solach mineralnych nie rozpuszczają się tak dokładnie w wodzie, na liściach mogą tworzyć się złogi, a przyswajanie zawartych składników jest opóźnione. Chelaty są zdecydowanie lepiej tolerowane przez organizm roślinny.

Bardzo istotną sprawą jest wybór odpowiedniego preparatu chelatowego. Niektóre z nich dedykowane są konkretnym uprawom, zaspokajają ich potrzeby pokarmowe w ściśle określonym momencie wegetacji. Są też nawozy uniwersalne, nadające się do skutecznego stosowania w różnych uprawach. To nie jedyna decyzja, jaką przed zakupem powinien podjąć rolnik. Równie istotny jest skład chemiczny preparatu, przede wszystkim zaś procentowa zawartość schelatowanych pierwiastków.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami, aby nawóz mógł być uznany za schelatowany powinien zawierać minimum 80% pierwiastka w formie chelatu. W związku z tym większość producentów nawozów dąży do osiągnięcia tylko tego pułapu. Na rynku pojawiają się już jednak nawozy o wyższym stopniu schelatowania. Ponieważ im wyższy jego stopień, tym wyższa efektywność odżywiania rośliny, producenci rolni powinni zwrócić szczególną uwagę na takie właśnie preparaty.

Przykładem produktów o 100% schelatowaniu mikroelementów jest linia nawozów Plonvit. Bogata oferta producenta daje możliwość wyboru nawozu odpowiedniego dla konkretnej uprawy. Warto wspomnieć, iż oprócz wysokiego, całkowitego stopnia schelatowania nawozy z tej serii zostały wyprodukowane w oparciu o innowacyjną technologię INT, która zapewnia wyjątkowo skuteczne dostarczenie składników roślinie. Sprawia, iż pierwiastki zawarte w preparatach rozprowadzane są w organizmie rośliny jako produkty własnego metabolizmu, produkty fotosyntezy i zostają bardzo szybko wchłonięte, zmniejszając ryzyko zmycia przez deszcz. Składniki transportowane są nie tylko przez ksylem, ale i floem. Dzięki temu ich transport odbywa się w dwóch kierunkach. Ta innowacja zapewnia szybkie dostarczenie i efektywne, równomierne rozprowadzenie po całym organizmie roślinnym pierwiastków zawartych w preparacie.

Ta seria nawozów i sama technologia INT jest produktem polskiej firmy Intermag. Jest to kolejna z nielicznych jeszcze krajowych firm mogących z powodzeniem konkurować z obecnymi na rynku koncernami. Warto zainteresować się ich ofertą.

Podejmując decyzję o stosowaniu nawozów chelatowych trzeba pamiętać, że chelat chelatowi nierówny. Należy dokładnie zapoznać się z informacjami o jego przeznaczeniu oraz – co bardzo ważne – o stopniu schelatowania zawartych w nim mikroelementów.

 

Anna Rogowska


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę