fot.ppr.pl
Chcesz zadbać o florę bakteryjną, poziom cukru we krwi, serce i odporność? Jedz produkty z żyta!
Polska jest czołowym producentem żyta na świecie. To zboże, które odgrywa istotną rolę w naszym odżywianiu. Jest bogate w błonnik, witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze, które czynią go wartościowym składnikiem diety. Co ważne, charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.
O korzyściach ze spożywania produktów i przetworów z żyta opowiada Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalistka ds. żywienia i ekspertka III edycji kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”.
Przede wszystkim błonnik
Błonnik zawarty w życie korzystnie wpływa na trawienie, zapobiega zaparciom i wspomaga utrzymanie zdrowej wagi. Jedząc produkty i przetwory z żyta, dbamy o prawidłową florę bakteryjną jelit (zwaną też mikrobiotą), która z kolei wzmacnia nasz układ odpornościowy, zapobiega chorobom zapalnym i tworzeniu się nowotworów
w jelitach oraz poprawia wchłanianie składników odżywczych.
Znajdujący się w życie błonnik pomaga też w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL („złego” cholesterolu), tym samym pozytywnie oddziałując na pracę serca. Spożywanie żyta może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Źródło witamin i składników mineralnych
Żyto bogate jest w witaminy z grupy B: tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy. Odgrywają one znaczącą rolę w takich procesach, jak przemiana materii i produkcja energii. Pomagają też utrzymać zdrową skórę i mają swój udział w prawidłowej pracy układu nerwowego.
Z kolei minerały obecne w życie - żelazo, magnez, cynk i miedź - są niezbędne dla wielu procesów fizjologicznych zachodzących w naszym organizmie, takich jak budowanie odporności, regulacja gospodarki hormonalnej czy regeneracja organizmu. Mają również duże znaczenie w zapobieganiu cukrzycy, osteoporozie i niektórym nowotworom, wpływają też na układ odpornościowy i wzmacniają nasze kości.
Niski indeks glikemiczny
Ważną cechą żyta jest jego niski indeks glikemiczny (IG), co oznacza, że po spożyciu żytniego produktu nie dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Dzięki temu zboże to mogą bez przeszkód jeść osoby z cukrzycą lub insulinoopornością, bądź dążące do utrzymania stabilnego poziomu cukru. Ponadto żyto zapewnia dłuższe uczucie sytości, co pomaga kontrolować apetyt i pozwala ograniczyć ilość słodkich lub słonych przekąsek między posiłkami.
W jakich przypadkach żyto jest niewskazane?
***
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.glutenowyzawrotglowy.pl oraz na profilach:
https://www.instagram.com/glutenowyzawrotglowy/
oprac, e-red, ppr.pl na podst źródło: Smart Media, zespół kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”